Rectorii de la Universitatea Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şi de la Academia de Ştiinţe Economice au declarat că susțin inițiativa ziarului Gândul de a face publice lucrările de doctorat pe site-urile oficiale ale universităților.
Universitățile recunosc că softurile antiplagiat pe care le folosesc nu sunt atat de eficiente. În plus, întrucât acestea costă, iar tezele de doctorat sunt numeroase, acestea sunt verificate aletoriu. Miniesterul Educației Naționale a achiziționat un soft antiplagiat de 3 milioane de euro, însă proiectul este încă în lucru și nu este pus la dispoziția universităților.
Inițiativa publicației Gândul poate fi foarte ușor pusă în practică, având în vedere că publicarea tezelor de doctorat online este prevăzută și în legea Educației. În ultimii 25 de ani, au fost oferite aproape 33.000 de titluri academice de doctorat, iar cazurile de plagiat, în special în lumea politică nu sunt deloc de neglijat.
În opinia Acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF “Carol Davila”, veridicitatea lucrărilor de doctorat trebuie verificată în primul rând de profesorul coordonator. Aceștia au cea mai mare responsabilitate în legătură cu tezele de doctorat întrucât ei sunt cei care corectează și aprobă textele.
“Decizia de transparentizare trebuie să o ia fiecare dintre universităţi şi Consiliul Naţional al Universităţilor, dar sunt convins că acţiunea va fi pozitivă. Fără îndoială că, dacă există aceste tendinţe de plagiere, sigur că se vor reduce sau vor dispărea complet, sunt convins. Nu ştiu dacă asta este singura măsură care ar trebui luată, dar poate fi una dintre ele. În legea educaţiei, scrie că responsabil este conducătorul de doctorat. Nu este ceva special la noi la Medicină, este la toate universităţile. Fiecare conducător de doctorat are obligaţia să se asigure că textul, teza de doctorat pe care o are în faţă, pe care a coordonat-o, nu este un text plagiat. Sigur că textul poate să aibă o parte informativă generală, este şi firesc până la un punct, apoi o parte personală, cu contribuţia doctorandului la efectuarea tezei şi la dorinţa sa de a-şi materializa lucrarea, pentru a obţine titlul de doctor în ştiinţe”, a declarat Acad. Ioanel Sinescu și rectorul UMF “Carol Davila” pentru ziarul Gândul.
Autor: Alexandra Necula
Citește și:
Concursul de admitere la UMF „Carol Davila” va avea loc pe data de 23 iulie