Rata alǎptǎrii exclusive este ȋn Romȃnia de doar 12,6%, fiind printre cele mai mici rate din Europa, se aratǎ ȋntr-un studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ȋn anul 2011, ȋn parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi cu UNICEF.
Conf. dr. Nicolae Suciu, manager IOMC a subliniat cȃt de importantǎ este nutriția naturalǎ pentru un bebeluș și mai ales pentru dezvoltarea sǎnǎtoasǎ a acestuia: "Nutriţia are un rol fundamental în dezvoltarea copiilor. Experienţele nutriţionale din prima copilărie au efecte pe termen lung asupra sănătăţii adultului. Există dovezi consistente că populaţiile sănătoase sunt acelea care au beneficiat de o nutriţie şi îngrijiri adecvate în perioada copilăriei timpurii, inclusiv perioada prenatală.", a explicat medicul, scrie agerpres.ro
Mai mult, statisticile aratǎ faptul cǎ dacǎ ȋn prima luna de viațǎ rata de alǎptare exclusivǎ este de aproximativ 31%, pȃnǎ la vȃrsta de șase luni rata scade la 3,4%. Același studiu aratǎ faptul cǎ rata de alǎptare exclusivǎ este aproape dublǎ ȋn mediul urban fațǎ de cel rural, procentul fiind de 15,4 % faţă de 9,8%.
Dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino a declarat cǎ: "Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecţii şi de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Copiii alăptaţi exclusiv au o mortalitate şi o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar şi mai greu. Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicţii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine şi să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui", a afirmat specialistul, informeazǎ aceeași sursǎ.
Organizaţia Salvaţi Copiii împreună cu o companie privatǎ de medicamente, au lansat un proiect denumit Fiecare copil contează și care se va desfăşura în România pentru a educa mamele cu privire la ceea ce ȋnsemnǎ o nutriție și o ȋngrijire corectǎ atunci cȃnd vine vorba de bebelușul lor. Programul va fi realizat cu ajutorul a 20 de cadre medicale precum și cu ajutorul a 50 de voluntari.
Citește și:
Saptamana Mondiala a Alimentatiei la San, sarbatorita in fiecare an intre 1 si 7 august