+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Joi, 04 Octombrie 2012 13:07

spitalul universitar_bucurestiO operaţie de protezare de genunchi personalizată a fost realizatǎ ieri, în premieră, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Europei Centrale şi de Est la Spitalul Universitar de Urgență din București.

 

 Conf.univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, a explicat faptul cǎ proteza de genunchi personalizatǎ este cea mai modernă metodă de tratare a afecțiunilor ortopedice iar acum se poate realiza și la noi ȋn țarǎ.

Protezarea a fost efectuată unei paciente în vârstă de 59 de ani care suferea de gonartroză, o boală care afectează articulaţiile de la nivelul genunchilor. "Acum vreo 20 de ani am căzut pe scările blocului, s-a umflat piciorul, am mers la medic, am urmat un tratament și câțiva ani de zile nu am mai avut probleme. Însă în urmă cu 3 ani de zile a început să mă doară piciorul stâng. Mergând la medic și făcând niște investigații a reieșit că la piciorul stâng am ligamentul rupt și nu mai am cartilagiu. Am fost trimisă de medicii din Craiova la București unde a trebuit să mi se facă un RMN, radiografii, iar în cele din urmă rezultatele au arătat că-mi trebuie neapărat proteză.", a povestit pacienta.

Spre deosebire de protezarea de tip clasic, protezarea de genunchi personalizată este mult mai eficientǎ deoarece oferǎ o mobilitate mult mai mare dupǎ operație, riscul de apariție a complicațiilor este mult mai mic ȋn comparație cu protezarea tradiționalǎ, iar timpul de efectuare a operației este mai scurt.

 

Procedura se realizeazǎ la noi ȋn țarǎ doar la Spitalul Universitar de Urgență București

Spitalul Universitar de Urgență București este primul centru din România și printre primele două centre din Europa care a primit acreditarea pentru realizarea unei astfel de proceduri.

Conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, a explicat care sunt pașii pentru realizarea unei astfel de proteze personalizate: „Procesul a durat câteva luni bune pentru că s-au făcut o serie de investigaţii, de calibrări ale aparatelor astfel încât să se standardizeze SUUB, ca un centru care poate să pună acest tip de implant. Înainte de realizarea intervenţiei trebuie făcută o rezonanţă magnetică a genunchiului într-un anumit tipar. Apoi se realizează radiografii într-o anumită formă, care este agreată de fabrica producătoare de proteze. După ce se standardizează aceste aparate şi protocoale de examinare preoperatorie, practic fabrica producătoare de implant trebuie să-l omologheze. După toate aceste etape, începe opera de confecţionare a protezei standardizată. Proteza vine deja prestabilită ca dimensiune, design şi formă, inclusiv ca instrumentar pentru implantarea ei. Un astfel de implant generează un nou concept, o nouă formă de artroplastie."

Prestabilirea protezei personalizate se realizeazǎ numai dupǎ ce pacientul face o serie de investigații, pentru ca proteza sǎ poatǎ rǎspunde la nevoile acestuia dar și pentru a-i oferi o mobilitate mai bunǎ.

„Cu alte cuvinte, e ca și cum ai opta ȋntre a-ți cumpăra un produs de serie, o haină produsă într-un regim seriat, într-un regim standardizat, pentru un produs care se găsește în multiple dimensiuni sau a te duce la croitor și a-ți confecționa o haină, o îmbrăcăminte pe propriul tău design, pe propriile tale forme.", a adǎugat conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Intervenția chirurgicalǎ a fost condusǎ de conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, iar din echipa medicalǎ au făcut parte: dr. Dan Popescu, medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Razvan Ene, medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Corina Bădiceanu, medic specialist ortopedie-traumatologie şi dr. Angelica Bratu, anestezist.

Operația va putea fi urmaritǎ pe Exploremedicine TV.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Transplant de uter de la mama la fiica, in premiera mondiala

Iasi: Operatie efectuata in premiera pentru a salva o pacienta de 17 ani

Procedura delicata de transplant renal in premiera mondiala la Cluj

 

comments

explore medicine tvpublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP