Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, a declarat ȋn cadrul dezbaterii "Hepatita C - O problemă de sănătate publică în România!" faptul cǎ infecția cu virus C este vindecabilǎ, ȋnsǎ depinde și de profilul genetic al pacientului.
Specialistul a subliniat necesitatea tratǎrii celor afectați de boalǎ tocmai pentru a preveni transmiterea virusului și ȋn rȃndul altor persoane: "Trebuie să ne uităm cu foarte mare atenţie la modelul HIV-ului pentru a nu repeta greşelile din lipsa informaţiei. Unul din aspecte fiind rezistenţa la tratament dacă nu se pune accent pe evaluarea aderenţei la tratament. Este momentul să se pună în practică un plan de acţiune corelat cu toţi cei implicaţi", a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, scrie i-medic.ro
Un studiu realizat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile aratǎ faptul cǎ, ȋn țara noastǎ, existǎ peste 750 000 de persoane care suferă de hepatită C, iar numǎrul poate fi mai mare din cauza faptului cǎ ȋn Romȃnia nu s-a realizat niciodatǎ un control ȋn masǎ pentru a depista afecțiunea, informeazǎ aceeași sursǎ.
La nivelul țǎrii cele mai multe cazuri de hepatitǎ C se ȋnregistreazǎ ȋn Moldova iar cele mai puține ȋn Transilvania și Banat. De asemenea, mediul rural este mai afectat de aceastǎ boalǎ fațǎ de cel urban.
Hepatita C este o infecție cauzatǎ de virusul hepatic C care atacă ficatul şi duce la inflamarea acestuia. Din nefericire, majoritatea persoanelor nu au simptome decȃt ȋn momentul ȋn care ficatul ȋncepe sǎ fie afectat.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Hepatologii estimeaza ca pana in 2020 hepatita C va putea fi eradicata
Leziunile hepatice ascunse pot fi detectate printr-un test de sange