Prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti a vorbit, în cadrul cursului „Burns in children”, despre protocolul de resuscitarea în cazul arsurilor pediatrice.
„Factorii care dau gravitate arsurilor pediatrice se referă la pielea subțire a copiilor, la incapacitatea acestora de termoreglare, la fragilitatea vasculară, la imaturitatea pulmonară şi circulatorie, la pierderea exponențială de lichide şi electroliţi, la imaturitatea imunitară, la impactul metabolic important şi nu în ultimul rând la impact emoțional major asupra familiei și al societății. Se consideră că temperaturile mai mari de 46 ° -50 ° C provoacă leziuni tisulare caracteristice, astfel "cald " pentru un adult produce arsuri la copiii sub 3 ani.”, a explicat prof. dr. Dan Mircea Enescu.
Răspunsul organismului la hipovolemie are ca efecte vasoconstricția sistemică, scăderea debitului cardiac sau creșterea frecvenței cardiace, hemoconcentrație sau în absența instalării de tratament general adecvat - șoc ireversibil.
„Edemul postcombustie poate agrava leziunea locală dacă nu este drenat. Edemul atinge apogeul la 48-72 de ore după accident și apoi începe să dispară (...) Resuscitare cu fluide în arsurile pediatrice ar trebui să fie mai precisă decât la adulţii cu arsuri similare, atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. În prezent, cea mai sigură metodă de calculare a cerințelor de lichid se bazează pe dimensiunea corpului, nu pe greutate, ca și pentru adulți.”, a mai adăugat prof. dr. Dan Mircea Enescu.
Profesorul a mai reamintit şi faptul că arsurile sunt o urgență majoră medicală și chirurgicală, cu un grad ridicat de complexitate ce necesită o abordare interdisciplinară în cadrul unităților specializate. „Asistarea pacientului ars în terapie intensivă pentru reabilitare și reintegrare este un parcurs terapeutic lung, dureros și adesea frustrant, este o experiență profesională și umană cu totul unică.”, a conchis profesorul.
Cursul internaţional a fost organizat pentru prima dată în România la iniţiativa prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
Autor: Lavinia Radu
Citeşte şi:
Deschiderea primului curs international de arsuri la copii „Burns in children”
Experti din bazinul mediteranean, prezenti la cursul international „Burns in children”
Suferinta emotionala a copiilor dupa aparitia ranilor produse de arsuri