+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Miercuri, 04 Februarie 2015 09:14

streinuCele mai noi şi, potrivit specialiştilor, cele mai eficiente tratamente pentru hepatita C sunt cele fără interferon, care au fost aprobate pentru comercializare pe piaţa europeană şi care urmează să ajungă şi în România în aproximativ trei luni. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, a discutat luni, 2 februarie, la Adevărul Live despre ce presupun aceste tratamente.

Principalele declaraţii:

Ce presupune noul tratament

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“:  din Bucureşti: „Terapiile noi au adus cu ele o serie de studii, care au făcut posibilă demonstrarea faptului că un pacient cu hepatită C se poate vindeca. Astfel, după mai multe luni de zile, acel pacient nu mai are virusul şi boala regresează. Evident, nu s-a ajuns la o concluzie de azi pe mâine, ci în mai mulţi ani“

„Până acum, foloseam tratamente care se folosea de mecanisme de apărare ale organismului, pentru a se bate cu virusul şi a reuşit să-l scoată din organism. În decursul a 20 de ani de zile, România beneficia de aceste sisteme clasice de vindecare“

„Au păcut mai multe studii în care s-a încercat să se afle de ce anumiţi pacienţi răspund şi alţii nu la unele tratamente şi s-a demonstrat că totul depinde de construcţia noastră, respectiv de încărcătura noastră genetică. Astfel că s-a descoperit o interleuchina 28B şi care descrie trei tpuri de pacienţi, CC, CT, respectiv TT, şi, în funcţie de cum te-a lăsat mama şi tata, ai şanse să răspunzi la acest tratament. Respectiv, cei care sunt CC, răspund la această terapie în proporţie de 80-86%. Aceasta era şi ponderea mare care se vindeca cu terapiile clasice. Dar nu ne-am limitat doar la asta, astfel că am început să facem cercetări şi la nivel de mapamond şi o serie de companii au cercetat mai în profunzime şi au văzut ce face acest virus, unde stă. S-a descoperit că este un virus mic şi prăpădit, care nu se duce exact în nucleu, cum fac majoritatea, el „stă la marginea lucrurilor“. Între marginea nuclelui şi membrana celulară sunt toate mecanismele prin care celula respectivă dezvoltă o serie de căi metabolice : face glucoză, face proteine, se repară. Acest virus asta face: se foloseşte de aceste mecanisme, de aceste bucăţele mici şi spune „hai că stau şi eu aici să văd ce faci“, ca un ucenic care stă lângă meşter. Iar ucenicul ştim că se bagă şi el în seamă“

„Iar cercetătorii au identidficat acest mecasim şi, din multidudinea aceasta de molecule, s-au gândit la cea care se potriveşte cel mai bine pe acest macanism ca să-l întrerupă, dar în aşa feel încât să nu înterupă calea metabolică obişnuită a gazdei, ci doar viruşii. Aşa s-au descoperit aceste molecule care acţionează direct pe virusul hepatitei C. Practic, nu ne ducem cu un singur mecanism de acţiune , ci cu 3-4 mecanisme într-o schemă terapeutică. Dacă până acum, acest mecasim includea doar 4 scheme care se intersectau cu această replicare a virusului, acum avem o moleculă care abordează cinci scheme. Şi oriunde ar vrea să se ducă virusul, practic, aceste molecule îl prind şi nu-l lasă să se multiplice“

Avantajul faţă de vechile terapii clasice

„Până acum, intervalul terapeutic însemna 48 de săptămâni. În momentul de faţă, am ajuns la 12 săptămâni, air acum se vorbeşte de opt săptămâni de tratament. Dacă în terapia clasică, aveam efecte secundare: reducea numărul de trombocite, apărea riscul de sângerare, era scăzută hemoglobina, şi atunci trebuia să vii cu altă terapie ca să crească nivelul de hemoglobină, numărul de de celule albe, să echilibreze numărul de trombocite, care însemna costuri suplimentare. De multe ori, trebuia întrerupt tratamentul. Or, noile molecule ne-au scutit de aceste dezavantaje ale primelor clase terapeutice. Între moleculele despre care vorbim acum şi sunt cele mai potente şi sunt de a doua generaţie, au mai exista un val din prima generaţie, care ne-a oferit un răspuns despre eradicarea visrusului într-o proporţie mare, dar care aveau o mulţime de efecte secundare la nivel cutanat“.

Costul decontat per pacient la nivelul anului 2013 este de 33.228,09 lei pentru pacienţi cu HVC şi respectiv pacienţi diagnosticaţi cu ciroză hepatică cu virus hepatitic C, iar costul total al tratamentelor alocate acestor bolnavi de către stat este de 277.817.118 lei, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“.

„România este într-o situaţie bună. În decursul anului 2014, am reuşit să punem la punct partea legislativă. În momentul de faţă, ţinând cont că sunt înregistrate pe teritoriul României aceste molecule noi, am trecut la un nou cadru legislativ şi aşteptăm să vedem cu ce vin companiile terapeutice în sprijinirea efortuli de scoatere a virusului din ţară. În proiectul nostru, fiind unul important, ne propunem ca până în 2020-2030 să nu mai discutăm de infecţii cu virusuri hepatitice în România“.

Sursă: www.m.adevarul.ro

 

Citește și:

 

 

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Amorteala maini
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului