Alimentația sănătoasă are o importanță covârșitoare în menținerea sănătății, iar de sănătatea copilului de astăzi depind sănătatea și bunăstarea adultului de mâine.
Sunt idei importante din mesajul Administrației Prezidențiale, prezentat de Consilierul de Stat, Diana Păun, în cadrul primei conferințe – dezbateri dedicate Proiectului de Nutriție a Copilului Preșcolar - Prevenția începe cu educația privind alimentația sănătoasă a copiilor. Proiectul este dezvoltat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Danone, iar lansarea acestuia a avut loc pe 16 decembrie 2016, în Bucureşti.
Potrivit Consilierului de Stat, între cele patru categorii de factori determinanți ai sănătății, stilul de viață, care include alimentaţia, are ponderea cea mai mare, respectiv 51%. ”Cunoaștem cu toții poziția țării noastre în statisticile internaționale în ceea ce privește procentul populației supraponderale sau obeze, ne aflăm sub media Uniunii Europene, iar consumul de fructe și legume per capita este superior mediei”, a arătat Diana Păun, descriind situația din țara noastră. Consilierul de Stat a subliniat necesitatea de a acorda atenție acestui domeniu, având în vedere că adoptarea unei alimentații echilibrate și sănătoase, încă de la cea mai fragedă vârstă, va avea un impact pozitiv asupra îmbunătățirii calității și creșterii speranței de viață în țara noastră.
”Prevenția și educația pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acțiunilor noastre viitoare și avem nevoie de sinergia tuturor factorilor implicaţi, de efortul comun al specialiştilor, instituțiilor publice, al mediului privat și non-guvernamental. O populație sănătoasă este, în primul rând, o populație informată”, a mai arătat prof. dr. Diana Păun.
Directorul General al Danone Europa de Sud-Est, Adrian Pascu, a dat asigurări că promovarea nutriției echilibrate rămâne o prioritate pentru Danone, fiind cunoscute numeroasele inițiative pentru informarea şi educarea publicului, mai ales a generaţiei tinere. ”Misiunea pe care şi-a asumat-o Danone este sa aducă sănătate prin alimentaţie cât mai multor oameni. Credem că vârsta preşcolară este un moment crucial pentru educaţia nutriţională, nu doar pentru că presupune nevoi nutriţionale speciale, pentru susţinerea creşterii şi dezvoltării, dar şi pentru că este vârsta la care se formează deprinderile alimentare. Conferința de astăzi reafirmă hotărârea noastră de a continua să ne implicăm în proiecte legate de dezvoltarea sustenabilă, protecția mediului şi, desigur, de alimentaţia echilibrată, ca pilon în construirea şi menţinerea sănătăţii, contribuind prin aceasta la starea de bine a societății”, a arătat Adrian Pascu.
Europarlamentarul Cristian Bușoi a arătat, în cadrul dezbaterii, că autoritățile ar trebui să se concentreze pe creșterea nivelului de informare a părinților și publicului larg cu privire la nutriția copiilor. ”Dacă părinții înţeleg specificul şi importanţa alimentaţiei la copilul preşcolar, toată lumea va avea parte de beneficii. Nutriția copiilor la vârste mici are consecințe pe termen lung, iar o dietă cât mai variată şi corect echilibrată în raport cu nevoile copilului are rolul de a preveni sau corecta carențele nutriţionale, care pot afecta sever dezvoltarea şi sănătatea”, a subliniat europarlamentarul.
”Obezitatea a atins cote record la nivel internaţional şi european şi este în creştere, fiind o problemă care preocupă guvernele şi comunitatea internaţională. În Uniunea Europeană, unul din trei copii între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez. Se creează platforme de studiu şi intervenţie, se emit reglementări care să ajute publicul să se informeze şi să înţeleagă mai bine alimentele şi alimentaţia. Cel mai important este însă efortul pe care îl vom face fiecare dintre noi, în familia şi în comunitatea noastră, pentru promovarea principiilor vieții sănătoase, deoarece copiii urmează modelele la care au acces”, a mai subliniat Cristian Buşoi.
”Nutriția copiilor reprezintă o mare problemă, iar relele obiceiuri alimentare vor avea urmări absolut incalculabile la această oră. Dacă nu se iau măsuri, vom împovăra generațiile care urmează cu o patologie extrem de complicată, care îi va opri să trăiască o viață normală, o viață de lungă durată și, mai ales, o viață de calitate”, a explicat la rândul său dr. Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale pentru Medicina Familiei.
Contribuția părinților este decisivă pentru ca principiile nutriției sănătoase să fie asimilate și de copiii în creștere, potrivit medicului Vasile Valeriu Lupu, Șef Lucrări, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa”, Iași, membru în conducerea Societăţii Române de Pediatrie. În prezentarea realizată în colaborare cu prof. dr. Marin Burlea, medicul Vasile Valeriu Lupu a atras atenția că preșcolarii, ca toți copiii, învață comportamentele prin observație și participarea la activități în familie. ”Modelul părinților și al educatorilor reprezintă o oportunitate ideală de promovare a comportamentelor alimentare corecte”, a explicat dr. Lupu.
Potrivit acestuia, studiile au arătat similarități nutriționale la mame și fiice, în ceea ce privește consumul de băuturi, consumul de fructe și legume, sau consumul de grăsimi. În acest context, se recomandă mesele în familie, momente în care copiii sunt încurajați să consume aceeași alimentație sănătoasă, la fel ca și părinții. Totodată, se recomandă o dietă care se bazează în primul rând pe: fructe şi legume, cereale integrale, lapte şi lactate cu conţinut redus în grăsimi, peşte şi carne slabă.
O sută de specialişti în domeniu au participat la prima conferință - dezbatere din cadrul Proiectului de Nutriție a Copilului Preșcolar - Prevenția începe cu educația privind alimentația sănătoasă a copiilor, eveniment ce reprezintă lansarea platformei naționale dedicate nutriției copiilor preşcolari și importanței dezvoltării unor politici și practici moderne în acest domeniu. Grupul țintă al acestui program este format din medici din întreaga țară, din următoarele specialități: pediatrie, medicină de familie, stomatologie pediatrică, ortopedie pediatrică, nutriție și diabet. Din grupul ţinta fac parte, de asemenea, asociațiile și societățile medicale, autorități de sănătate publică şi factori de decizie din cadrul inspectoratului şcolar.
Sursa: Oameni si Companii