+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Duminică, 29 Iunie 2014 20:42

nicolae-marcu-congresul-national-istoria-medicinei-farmaciei-2014În cadrul celui de-al VIII-lea Congres Național de Istoria Medicinei și a Farmaciei, Președintele SRIM, Prof. Dr. N. Marcu a prezentat noua carte “Asistenţa urgenţelor chirurgicale în Bucureşti”. Scrisă de Prof. dr. M. Beuran, Prof. dr. B. Duțescu și Dr. Rodica Duțescu-Zăvoianu, aceasta ne amintește că Salvarea și Spitalul de Urgență sunt o invenție românească. 

“Chirurgia are în era gena urgenței. Să nu ne pierdem și să nu ne uităm istoria. Pentru prima oară putem înțelege pe deplin epopeea istoriei chirurgiei de urgență. Modalitățile de gândire, structurile, realizările, personalitățiile sunt înfățișate în această carte, alături de tabele și date stricte. Cartea evită laudele și prezintă în limitele frumoase ale unei lucrări istoria asistenţei urgenţelor chirurgicale în Bucureşti”, a declarat Președintele SRIM, Prof. Dr. Nicolae Marcu.

Cartea este o lucrare ce prezintă o analiză critică a drumului parcurs de problematica chirurgiei de urgență de la primele manifestări ale acesteia și până în prezent. Firul evoluției este descris în 12 capitole, fiecare capitol reprezentând o etapă pe care autorii au identificat-o, au caracterizat-o și au individualizat-o. Astfel, prima etapă începe în 1906, când apare prima manifestare de succes a salvării, dedicată rezolvării urgențelor din Capitală. Creatorul salvării este Nicolae Minovici. O altă figură importantă este Iacob Iacobovici, care a contribuit la transformarea Salvării și a Urgenței într-o adevărată școală. În etapa a doua se vorbește despre apariția primei secții cu 50 de paturi în cadrul centrului Salvării, luând astfel naștere Urgențelor. Etapa cu numărul 3 reprezintă o cercetare originală în domeniul istoriei medicinei și analizează momentul și motivele despărții dintre Salvare și Asistența de Urgență. De-a lungul etapelor 4 și 5 sunt discutate apariția asigurărilor sociale și învățământul universitaer de chirurgie. Este amintit Poenaru Popescu, primul chirurg ca s-a încumetat să opereze de urgență o afecțiune traumatică - o inimă perforată, în urma unei încăierări din Capitală. Etapa 6 analizează revitalizarea urgențelor, iar etapa 7 se axează pe chirurgia de urgență pediatrică. Perioada dintre 1944 și 1949 a fost esențială în stabilirea felului în care este organizat acest mod de tratament chirurgical în regim de urgență, și este pusă sub lupă în etapa cu numărul 8 a cărții. Cea de-a 9-a etapă este dedicată sistemului național de urgență și prim ajutor - SMURD - o operă originală românească în domeniul urgențelor. În etapa 10 aflăm mai multe despre spitalele de urgență care au primit acreditare, iar în etapa 11 despre tratatele românești de urgență. Cartea se încheie cu etapa 12, în care este prezentată cea de-a 14-ea Conferință Națională de Medicină de Urgență.

“Asistenţa urgenţelor chirurgicale în Bucureşti”, scrisă de Prof. dr. M. Beuran; Prof. dr. B. Duțescu și Dr. Rodica Duțescu- Zăvoianu a fost publicată la Editura Academiei Române, într-un număr limitat de exemplare. Acesteau au fost achiziționate de spitale, motiv pentru care nu se găsește în librării.

Cel de-al VIII-lea Congres Național de Istoria Medicinei și a Farmaciei s-a desfășurat în perioada 26-28 iunie și a aniversat 3 evenimente importante: împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni; împlinirea a 85 de ani de la înființarea Societății Române de Istoria Medicinei (14 septembrie 1829). Printre temele abordate la congres s-au numărăt istoricul vieții academice în medicina și farmacia românească, istoricul neuroștiințelor în România, istoricul medicinei românești în mediul urban, istoricul eticii biomedicale în România și medicina și farmacia în epoca brâncovenească.

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Prof. Dr. B. Dutescu: Idealul Academiei de Chirurgie este sa devina adapost pentru carti si arhiva

Prof. Dr. M.C. C. Ionescu-Tirgoviste: Descoperirea insulinei a fost precum construirea unei catedrale

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

abraconstruct.ro
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului