În spitalele româneşti au avut loc, în acest an, numeroase premiere medicale, iar printre acestea se numǎrǎ și o procedură de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare care a schimbat cursul vieţii unor gemeni aflaţi încă în uterul mamei, dar şi înlocuirea unei valve aortice calcificate la inima unei paciente de 72 de ani.
O intervenţie chirurgicală în premieră naţională a fost realizată de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni. Prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, şeful centrului și rectorul UMF „Carol Davila”, a explicat că a fost vorba despre o procedură chirurgicală de neuromodulare a tractului urinar inferior. Procedura constă în implantarea la nivelul nervilor sacraţi S3 a doi electrozi, cuplaţi ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce reglează activitatea nervoasă, senzorială şi motorie a vezicii urinare, ceea ce reduce frecvenţa micţiunilor.
Specialiştii urologi de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş au realizat primele implanturi de sfinctere urinare la pacienţi care suferă de incontinenţă urinară severă. De asemenea, pentru femeile care se confruntǎ cu apariţia fibroadenomului mamar a fost introdusǎ o nouǎ metodǎ de tratament, pentru prima dată în România, și anume crioablaţia. Tratamentul presupune îngheţarea nodulilor fără a fi nevoie de anestezie generală, scrie medicalmanager.ro
De asemenea, tot anul acesta, reprezentanţii UMF "Gr.T.Popa" din Iaşi au anunţat înfiinţarea, în premieră naţională, a Departamentului de Oncogenetică, a cărei activitate este bazată pe diagnosticul molecular şi monitorizarea medicală a persoanelor cu predispoziţie ereditară la cancer.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Specialistii italieni incep primele operatii de chirurgie cardiaca la Spitalul Marie Curie
Premiera medicala: Inlocuirea unei valve aortice calcificate la inima unei bolnave de 72 de ani