Premieră națională la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din Capitală, unde o echipă pluridisciplinară de medici, formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni și condusă de dr. Jean Ciurea vor implata unui pacient electrozi intracerebrali. Aceste dispozitive au rolul de a identifica focarul epileptic, pentru a putea fi extras ulterior, contribuind astfel la vindecarea epilepsiei.
Pacientul, care suferă de o formă de epilepsie localizată în zona vizuală a creierului, va fi transportat apoi la Spitalul Universitar de Urgență, în Unitatea de Monitorizare pentru Epilepsie. Aici, medicii vor monitoriza activitatea creierului timp de două săptămâni, pentru a vedea cu exactitate zona de unde pornesc crizele. Odată identificată sursa epilepsiei, medicii vor încerca să extragă focarul epileptic, fără să afecteze vasele de sânge ale creierului, pentru a preveni hemoragia.
Metoda poartă numele de "stereoelectroencefalografie" și a fost pentru prima oară folosită în anii '70 de către o echipă de medici francezi, condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud în Spitalul Saint Anne din Paris.
Timp de peste 30 ani, metoda a fost utilizată în centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franţa şi Italia cu rezultate spectaculoase. România se află printre primele ţări care adoptă metoda de "stereoelectroencefalografie", care va fi efectuată astăzi la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală.
Citește și: