+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Joi, 28 Ianuarie 2016 12:31
Doi medici specialiști neurochirurgi, doctorii Sorin Târnoveanu și Ionuț Gobej, în echipă cu medicul anestezist dr. Adriana Guriță, au operat pe creier un copil de 2 ani, folosind un sistem de neuronavigație.  
Noul sistem de navigație a intrat de curând în dotarea Secției de Neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achiziționat de Asociația Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundația Vodafone România. Finanţarea Fundaţiei Vodafone România, care se ridica la 250.000 euro, a permis pe lângă achiziţionarea aparatului de neuronavigație şi dotarea secției cu o coloană de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achiziţionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi și complexe intervenții neuro-chirurgicale. 
“Acestă tehnologie reprezintă standardul în patologia neurochirurgicală pediatrică oriunde în lume şi înseamnă pentru copii incizii mai mici, recuperare rapidă, durată de spitalizare redusă, iar pentru noi, medicii, posibilitatea localizării exacte a proceselor tumorale și reducerea la minim a riscului leziunilor asupra creierului”, a declarat dr. Sorin Târnoveanu, medic specialist Neurochirurgie.
Pentru băiețelul în vârstă de 2 ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o formă severă de tumoră cerebrală, operația - utilizând acest sistem computerizat de ghidaj - era singura soluție viabilă. Micul pacient, ce cântărea doar 8 kilograme, trecuse anterior prin două intervenții chirurgicale clasice de îndepărtare a tumorii ce măsura – potrivit investigațiilor imagistice tridimensionale – 8 cm/ 7 cm/ 8 cm.
Pe 13 ianuarie 2015, folosind sistemul de neuronavigație, medicii români Târnoveanu și Gobej reușesc, la capătul a 240 de minute de tensiune, să îndepărteze uriașa tumoră  salvând funcțiile creierului și reducând la minim impactul intervenției chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar și incizia pe care neurochirurgii i-au făcut-o băiețelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – de doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru.
În prezent, copilul se află sub supraveghere medicală, urmând să continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumoră cerebrală operat la Marie Curie cu aceasta tehnologie minim-invazivă, neuronavigația. Acest tip de intervenție reprezintă o șansă în plus la viață oferită copiilor români diagnosticați cu tumori cerebrale.    
Neuronavigația este un sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care oferă informații utile chirurgului despre poziția instrumentelor sale. 
Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigațiilor neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D și poziția instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebită, salvând funcțiile creierului și reducând leziunile.
Inciziile mari nu mai sunt necesare, pentru că precizia localizării unei tumori este de sub 1 mm cu o astfel de tehnologie. Astfel, printr-o gaură mică se pot scoate tumori foarte mari dacă voletul osos este poziționat corect, cu atingerea tuturor punctelor tumorii, fără a leza țesut sănătos. Totodată, scade și timpul operator principal – într-o tumoră de 5 cm, chirurgul știe permanent unde se află. Dacă este în centrul tumorii, viteza lui de lucru este foarte mare și securitatea pacientului crește semnificativ, pentru că știe că nu există țesut sănătos în jur care să poată fi lezat.
În 2015, 250 de copii au fost operați în Secția de Neurochirurgie de la Spitalul Marie Curie din București, 10 % dintre micii pacienți fiind diagnosticați cu tumori cerebrale.  
 
Despre Asociatia Inima Copiilor
Inima Copiilor ajută copiii bolnavi de inimă, și nu doar pe ei, din 2006.
Principalele proiecte ale Asociației Inima Copiilor s-au derulat la Spitalul Marie Curie și au constat în construirea Centrului de Cardiochirurgie pediatrică (2009 — 2011), renovarea Secției de Cardiologie (2012), construirea Secției de Terapie intensivă nou-născuți, amenajarea Secției de Neurochirurgie (2015).
Inima Copiilor își propune să organizeze în 2016 mai multe misiuni medicale pentru ca mai mulți copii să poată fi operați în Centrul de Cardiochirurgie de la Marie Curie. Tot anul acesta va înființa prima bancă de lapte matern din România în Secția de Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie, construită cu ajutorul Fundației Vodafone România.
Mai multe detalii despre activitate Asociaţiei Inima Copiilor găsiţi la: 
http://www.inimacopiilor.ro/nou-nascuti-Marie-Curie/
 
Despre Fundaţia Vodafone România şi Mobile for Good
Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 18 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro. Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.
Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundaţia Vodafone finanţează, în toate cele 28 de ţări în care este prezentă, proiecte care folosesc tehnologia mobilă pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor şi a genera schimbarea în societate.
Mobile for Good a fost lansat în România în 2012 şi este un program strategic al Fundaţiei Vodafone România prin care se derulează un număr de 19 proiecte, cu o valoare cumulată de 860.000 de euro şi care se adresează unui număr total de 16.735 de beneficiari.
 
Sursa: Fundatia Vodafone Romania
 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

abraconstruct.ro
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP