O altă premieră națională a fost înregistrată la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu". Este vorba despre aplicarea procedurii de asistare cardio-pulmonară percutană postoperatorie de tip ECMO - oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană, pentru şoc cardiogen, după o operaţie pe cord deschis.
"Este o metodă de tratament pentru cazuri foarte grave cu insuficienţă respiratorie şi cardiacă sau cu ambele afecţiuni. Inima, plămânul sau ambele sunt puse în repaus utilizând această procedură şi pacientul poate sta la Terapie Intensivă 10 - 12 zile. S-a utilizat şi în cazul gripei severe AH1N1", a declarat conf. dr. Şerban Bubenek, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu".
Conform informațiilor furnizate de managerul Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", procedura de suplinire mecanică a cordului şi plămânilor prin tehnica ECMO a decurs bine, pacienta fiind asistată corespunzător mai bine de 65 de ore în secția ATI 2 a spitalului. În prezent, starea pacientei este una stabiliă, procedura ECMO salvându-i viața.
"Este un procedeu care necesită o monitorizare atentă, o echipă complexă, dedicată. Costul nu este foarte ridicat, este de aproximativ 3.500 de euro, faţă de o inimă artificială care este de peste 100.000 de euro", a explicat conf. dr. Şerban Bubenek. Cu toate acestea, mortalitatea în cazul aplicării tehnicii ECMO este de 50 – 60%. Până în prezent, în lume au fost descrise sub 1.600 cazuri de ECMO post chirurgie cardiacă. Potrivit medicului, implementarea acestei metode în România deschide calea unor noi progrese medicale în chirurgia cardiacă pediatrică şi a adultului, a tratamentului de urgenţă a infarctului de miocard complicat cu stop cardiac, dar şi în terapia insuficienţei respiratorii severe.
Echipa de medici implicată în efectuarea procedurii ECMO a fost condusă de conf. dr. Şerban Bubenek. Din echipă au mai făcut parte dr. L. Dorobanţu, dr. Mihaela Crăciun, perfuzionist V. Pavel, dr. Oana Ghenu, dr. O. Ştiru, dr. Simona Marin, perfuzionist M. Oancea.