Expunerea la poluare pe întreaga durată a vieţii accelerează declinul mental, în special în cazul femeilor, arată un nou studiu al cercetătorilor americani.
Specialiştii au utilizat date de la US Environmental Protection Agency (EPA), pentru a monitoriza 19.000 de femei cu vârste cuprinse între 70 şi 81 de ani, pentru a calcula riscurile expunerii la poluare, informează Health Day News. Studiul a fost realizat pe o perioadă cuprinsă între 7 și 14 ani. Evaluările au fost realizate prin telefon, la intervale de aproximativ doi ani, cuprinzând teste de cunoştinţe generale, abilităţi de gândire, memorie de lucru, precum şi de atenţie. Cercetătorii au comparat apoi rezultatele testelor cu estimările expunerii la aerul poluat, observând ca cele care locuiau în zone mai afectate de poluare erau expuse unui risc mai mare privind declinul mental. La finalul studiului, cercetătorii au putut să facă legătura dintre poluare şi accelerarea declinului mental la femeile în vârstă.
Autoarea studiului, Jennifer Weuve, cercetător la Institutul Rush din Chicago, a atenţionat că, spre deosebire de alţi factori care cresc riscul de demenţă, asupra poluării aerului se poate interveni prin politici şi reglementări. Aceasta a adăugat că poluarea poate cauza şi boli cardiovasculare, fiind, de asemenea, posibil ca particulele din aerul poluat să ajungă direct la creier, ceea ce duce în timp la inflamarea şi declanşarea potenţialelor modificări microscopice care marchează debutul bolii Alzheimer.
Citeşte şi: