+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Vineri, 23 Ianuarie 2015 10:57

logo cnasPeste 3,8 milioane de pacienți au inițializat până în prezent dosarul electronic de sănătate, la aceste dosare participând cu informații peste 6.200 de medici, a precizat joi Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)

"Dosarul electronic de sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, conține informații medicale despre pacient, adunate la nivel național de la toți furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Inițializarea dosarului electronic de sănătate se realizează la cererea pacientului de către orice medic care deține o semnătură electronică calificată. La inițializarea unui dosar se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există sistemul centralizat", afirmă sursa citată într-un comunicat de presă.

Potrivit CNAS, procedura de inițializare a unui dosar electronic de sănătate durează aproximativ un minut, unicul proprietar al datelor conținute în DES fiind pacientul.

De asemenea, pacientul este singurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori dorește, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna.

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua și IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.

CNAS arată că informațiile din dosarul electronic de sănătate sunt structurate în cinci module: modul "Sumar de urgență", accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului și modulele "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient", "Documente medicale" și "Date personale", accesibile medicilor numai cu acordul pacienților.

"În situația în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgență, informațiile din "Sumarul de urgență" sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viața pacientului", se arată în comunicatul de presă.

Pentru un pacient aflat în stare de urgență, RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum și orice alte informații pe care pacientul a solicitat să fie înregistrate în "Sumarul de urgență", sunt extrem de importante, astfel încât medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă și mai corectă decizie medicală.

"Dosarul electronic de sănătate este un instrument care va aduce beneficii atât pacientului, cât și sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid și mai precis consultând acest dosar și nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata dublelor investigații. Atunci când medicul va vedea în dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigații suplimentare sau mai amănunțite, necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis. Banii economisiți astfel vor fi utilizați în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevărat nevoie", a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, potrivit aceleiași surse.

CNAS a accesat fonduri europene pentru extinderea dosarului electronic de sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale. Proiectul, care va fi implementat până în luna decembrie 2015, va continua direcția deschisă prin proiectul inițial DES, de a construi suportul informatic pentru îmbunătățirea actului medical, prin consolidarea la nivel național a datelor medicale ale tuturor pacienților.

În cadrul ședinței de guvern miercuri a fost aprobat proiectul de hotărâre de guvern care cuprinde normele metodologice privind modalitatea de utilizare și completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului.

 

Andra Silivestru

Citește și:

Screeningul pentru Alzheimer nu este necesar in absenta simptomelor 

Asociatia Romana pentru Custodia Comuna (ARPCC) cauta voluntari pentru Bucharest International Half Marathon

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Amorteala maini
SITEMAP