Persoanele care suferǎ de diabet de tip 2 nu trebuie neapǎrat sǎ aștepte 20 de minute dupǎ utilizarea insulinei pentru a putea mȃnca, afirmǎ cercetǎtorii ȋntr-un nou studiu realizat ȋn Germania.
Studiul realizat cu ajutorul a aproximativ 100 de diabetici, a arǎtat faptul cǎ nivelul de zahǎr din sȃnge a rămas aproape constant, indiferent dacă participanții au așteptat 20 - 30 de minute între utilizarea insulinei și masǎ sau au mȃncat imediat dupǎ injectarea insulinei, scrie reuters.com
Pentru pacienții care utilizeazǎ insulinǎ umanǎ medicii recomandǎ ca aceștia sǎ aștepte cȃteva minute ȋnainte de a mȃnca pentru a evita creșterea nivelului de zahǎr din sȃnge dar și pentru ca substanța sǎ devinǎ activǎ. O altǎ alternativǎ este, analogul de insulinǎ cu acțiune rapidǎ, ȋnsǎ acesta este, de multe ori, mai scump decȃt insulina umanǎ regular, obţinută prin tehnologia ADN recombinant. Cercetǎtorii au separat pacienții ȋn douǎ grupuri. Timp de patru săptămâni, cele 49 de persoane din primul grup au așteptat 20 de minute ȋnante să mănânce, după ce au utilizat insulinǎ. Apoi alte patru sǎptǎmȃni au mȃncat imediat după injectarea insulinei. Al doilea grup a acționat la fel, doar cǎ ȋn ordinea inversǎ. Rezultatele testelor de sȃnge au arǎtat faptul cǎ diferența dintre nivelurile glicemiei obținute ȋn perioada în care au așteptat și ȋn cea ȋn care nu au așteptat după injecția cu insulinǎ a fost de doar 0,08 %, informeazǎ reuters.com
Cu toate acestea, cercetǎtorii avertizeazǎ cǎ pacienții trebui sǎ discute cu medicul curant ȋnainte de a face orice modificare ȋn rutina administrǎrii de insulinǎ.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Atentie la caderile de glicemie si la ce afectiuni ascund acestea
Ftalatii, substantele chimice care pot duce la aparitia diabetului de tip II