Pacienții diagnosticați cu cancer din Romȃnia așteaptǎ de cinci ani sǎ aibǎ acces la medicamente noi, gratuite și compensate, ȋn condițiile ȋn care dupǎ diagnosticare, tratamentul este cel mai important pas pentru creșterea șanselor de vindecare.
Mai mult, lista de medicamente compensate și gratuite nu a mai fost actualizatǎ de aproximativ cinci ani iar pacienții nu pot beneficia de terapiile care se utilizeazǎ ȋn ȋntreaga Europǎ, scrie romȃnialiberǎ.ro
Dr. Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, a afirmat cǎ tratamentul cancerului a evoluat în ultimii ani, iar pentru unele forme de cancer au apǎrut ȋmbunǎtǎțiri ȋn ceea ce privește tratamentul: „Spre exemplu, pentru cancerul ovarian, anul trecut a apărut un nou medicament, practic, singurul progres înregistrat în ultimii 15 ani. Din păcate, momentan, medicamentul nu este disponibil pe scară largă pacientelor din România, datorită faptului că nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite şi compensate.", a explicat specialistul, relateazǎ aceeași sursǎ.
Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a subliniat faptul cǎ romȃnii care suferǎ de cancer au dreptul la tratamente noi, la fel ca orice pacient european, conform prevederilor din Carta Drepturilor Pacienţilor: "Cu siguranţă, nimeni nu îşi doreşte să sufere de cancer, dar fiecare dintre noi trebuie să avem certitudinea că, în cazul în care ne îmbolnăvim, vom putea beneficia imediat de un tratament care să ne salveze sau măcar să ne prelungească viaţa. Noi sperăm că drepturile pacienţilor vor deveni o prioritate, mai ales în condiţiile în care avem un program naţional de sănătate care îi protejează pe pacienţii diagnosticaţi cu cancer, iar autorităţile vor respecta criteriile transparenţei, onestităţii şi dreptului la viaţă al pacieţilor români", a subliniat Cezar Irimia.
Conform unui studiu europen, perioada din momentul ȋn care Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) aprobǎ un medicament şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat variazǎ ȋntre 90-400 de zile ȋn țǎrile europene, ȋn timp ce ȋn Romȃnia perioada este de 1800 de zile. Ȋn fiecare an 75.000 de romȃni sunt diagnosticați cu cancer, iar tratamentul ȋnceput cȃt mai devreme este singura metodǎ prin care șansele de supraviețuire ale acestora pot crește.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Finantarea Programului national de oncologie va fi transferata, incepand cu luna martie, la CNAS