Dr. Octavian Buda va susține o conferință despre "România fără anestezie", pe data de 10 iulie, la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suţu. În cadrul evenimentului, acesta va discuta despre modernitatea și modernizarea medicală ce s-a produs în Vechiul Regat, în perioada 1859-1939. Participarea la conferință costă doar 7 lei, prețul incluzând vizitarea expoziţiei permanente din cadrul muzeului.
Lumea medicală din România a funcţionat şi funcţionează în continuare după niște ritualuri academice. Corpul medicilor s-a format pe baza unor reguli, norme şi comportamente ritualizate şi este într-o permanentă dezvoltare. Aceste reguli creionează atât distincţia de castă a registrului medical, cât şi respectul faţă de o tradiţie adeseori marcată de o excelenţă particulară. Studierea lor este esențială întrucât ne ajută să înțelem mai bine istoria medicală din România, și să aflăm mai multe despre o perioadă în care țara noastră a fost un spaţiu recunoscut al performanţei medicale din Europa.
Inaugurarea unor importante instituţii medicale la sfârşit de secol al XIX-lea, deschiderea cursurilor Facultăţii de Medicină din Bucureşti sau interpelări parlamentare pe tema politicilor sanitare şi sociale româneşti au oferit profesorilor de medicină posibilitatea de a împărtăşi din propria lor experienţă, de a vorbi despre înaintaşi şi de a trasa reperele specialităţii lor. În acea perioadă societate românească era avidă de modernitate şi progres și traversa o epocă în care pedagogia respectării înaintaşilor şi a lucrării acestora era ţinută la loc de mare cinste, lucru ce în ziua de azi nu se mai întâmplă, istoria medicinei fiind subapreciată.
Parcurgerea istorie medicinei româneşti ne relevă însă însă o surprinzătoare actualitate, nu numai în plan formal, al retoricii patriotarde, dar chiar şi prin conţinut, dovadă că multe din problemele sociale, sanitare, economice şi morale româneşti de acum 150 de ani le regăsim aproape neschimbate, doar la o altă scară, şi parcă transferate, printr-un tunel al timpului, societăţii româneşti de azi. Regăsirea actuală a multor probleme politice, sociale şi medicale ale Vechiului Regat, arată într-o anumită măsură tendinţa nefastă a românilor de a repeta greşelile acute ale trecutului.
Dr. Octavian Buda este licenţiat al Facultăţii de Medicină a Universităţii "Carol Davila" Bucureşti (1992) şi al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti (1997). Este Doctor în ştiinţe medicale și profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii "Carol Davila” Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei. De asemenea, este Vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei. Este titularul cursului de Patografie Culturală. Filozofie şi Psihiatrie al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti. Medic primar psihiatru în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici” Bucureşti. Din 1993, redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală, fondată în 1936 de Nicolae Minovici. Studii de istoria medicinei, psihiatrie şi psihanaliză judiciară, antropologie psihiatrică şi culturală, bioetică. Articole consacrate filozofiei lui Karl Jaspers şi Emil Cioran în revisteleKrisis şi Observatorul Cultural. A publicat studii şi recenzii pe teme de istoria medicinei în revistele Viaţa Medicală, Dilemateca, Cuvântul, Cultura, Istorie şi Civilizaţie, Astra. Printre cărţile publicate se numără: Criminalitatea, o istorie medico-legală românească, Editura Paralela 45, Bucureşti,2007; O antropologie a marginalului. Psihiatria judiciară românească: 1860-1940, Editura Caligraf, Bucureşti, 2007; Despre regenerarea şi… degenerarea unei naţiuni, Editura Tritonic, Bucureşti, 2009, Identitate naţională şi medicină socială, Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, 2013, România fără anestezie, Editura Vremea, Bucureşti, 2013.
Autor:
Alexandra Necula
Citește și:
A inceput Congresul National de Istoria Medicinei si a Farmaciei - Despre trecut si viitor