+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Miercuri, 28 Martie 2012 08:08

estafilococos gordoniiUn tip de bacterie din cavitatea orală, Streptococcus gordonii, poate provoca cheaguri de sânge cât şi probleme cardiovasculare, dacă intră în fluxul sanguin, arată un nou studiu realizat de specialiştii de la Colegiul Regal al Chirurgilor din Irlanda şi de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie.

Streptococcus gordonii contribuie la formarea plăcilor de pe suprafaţa dinţilor. În cazul în care bacteriile intră în fluxul sanguin prin sângerarea gingiilor sau printr-o igienă bucală precară, acestea poate cauza probleme cardiovasculare, afirmă cercetătorii.

Streptococcus gordonii poate produce o moleculă, care poate să imite o proteină umană numită fibriogen, aceasta fiind o substanţă din sânge cu rol important în coagularea sângelui. Această moleculă produsă de Streptococcus gordonii activează trombocitele şi le face să se strangă în grupuri în interiorul vaselor de sânge, informează MedicineNet.com.

Prin coagulare, bacteriile reuşesc să se ascundă de celulele sistemului imun şi în acelaşi timp să se protejeze de antibiotice. Ajunse în interiorul vaselor de sânge, blochează parţial circulaţia sângelui prin inflamarea vaselor de sânge, putând bloca astfel alimentarea cu sânge a inimii sau a creierului.

Dr. Helen Petersen, autoarea studiului, a afirmat că: "Primul pas în dezvoltarea endocarditei infecţioase se referă la intrarea bacteriilor în sânge şi la activarea trombocitelor pentru a forma cheaguri. Suntem acum în căutarea mecanismului din spatele acestei succesiuni de evenimente, în speranţa că vom putea dezvolta medicamente noi pentru a preveni dezvoltarea cheagurilor de sânge.", informează MedicineNet.com

Streptococcus gordonii şi Streptococcus sanguinis sunt două bacterii care colonizează cavitatea bucală, acestea pot pătrunde în sânge prin leziunile gingivale, de aceea specialiştii recomandă ca îngrijirea dinţilor să fie o activitate obligatorie.

Citeşte şi:

Injectiile cu epinefrina cresc riscul de a dezvolta probleme neuronale pe termen lung

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP