+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Joi, 12 Martie 2015 09:27

munci 280x205Potrivit dispozițiilor Ordinului comun al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și al Institutului Național de Statistică nr. 123/123/2015, privind modificarea și completarea Clasificării ocupațiilor din România — nivel de ocupație (șase caractere), publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 161 din 9 martie 2015, ocupația de "psiholog" (cod 263411) a fost radiată.


Astfel, psihologii vor putea fi angajați în următoarele ocupații specializate:

1. Psiholog în specialitatea psihologie clinică (codul > 244501);
2. Psiholog în specialitatea consiliere psihologică (codul 244502);
3. Psiholog în specialitatea psihoterapie (codul 244503)
4. Psiholog în specialitatea psihologia muncii și organizatională (codul 244504)
5. Psiholog în specialitatea psihologia transporturilor (codul244505)
6. Psiholog în specialitatea psihologia aplicată în servicii(codul 244506)
7. Psiholog în specialitatea psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională (codul 244507)
8. Psiholog în specialitatea psihopedagogie special (codul244508)
9. Psiholog în specialitatea psihologie aplicată în domeniul securiății național (codul 244509)
10. Psiholog în specialitatea psihologie judiciară – evaluarea comportamentului simulat (codul 244510)

 

Precizăm faptul că, în același sistem de drept nu pot coexista două ocupații distincte cu același conținut de competențe: o ocupație nespecializată - neconcordantă cu un set de competențe profesionale specific - și o ocupație specializată -  în acord cu statutul profesiei reglementate, care se exercită în limitele standardelor de calitate în serviciile psihologice aprobate de către autoritatea de reglementare competentă.

De asemenea, existența ocupației de psiholog în afara ariei de reglementare profesională induce în eroare beneficiarii serviciilor psihologice, psihologii cu drept de liberă practică, dar și angajatorii acestora. În această ordine de idei, s-a observat tendința unor instituții de a angaja psihologi cu o singură normă de muncă, însa cu o paletă largă de atribuții profesionale, nerespectând standardele de calitate în serviciile psihologice și aducând grave prejudicii pieței serviciilor psihologice (ex. un psiholog avea obligația furnizării serviciilor în mai multe specialități profesionale).

Totodată, ocupația de psiholog, ca ocupație distinctă de cele aferente specialitaților profesionale, a permis de multe ori speculații și artificii juridice, care au facilitat exercitarea  ilegală a profesiei.

După măsura radierii ocupației de psiholog, angajatorii și beneficiarii serviciilor psihologice vor putea accesa doar  servicii psihologice specializate,  în acord cu standardele de calitate în serviciile psihologice, potrivit reglementărilor  naționale și practicii internaționale în domeniu. Prin noua măsura, preconizăm o limitare și chiar o eliminare a cazurilor în care psihologii sunt obligați prin fișa postului să desfașoare nenumărate activități profesionale, în condiții profesionale și economice dezavantajoase. De asemenea, furnizorii de metode și tehnici de evaluare și asistență psihologică standardizate, nu vor mai putea  comercializa aceste servicii către societăți comerciale sau către persoane care
invocă angajarea în ocupația de psiholog, în condițiile în care nu dețin atestat de liberă practică. Se anticipează o creștere a numărului de angajări și  contractări de servicii psihologice, o creștere a importanței sociale și economice a profesiei în societatea românească și o eliminare a practicii ilegale în profesie.

 

Citește și:

Prof. Dr. Aydin Yuceturk, Acibadem Istanbul, ofera consultatii gratuite in Bucuresti, pe 27 februarie

Parteneriat pentru Scoala de Excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

abraconstruct.ro
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP