+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Miercuri, 16 Ianuarie 2013 13:05

spital bagdasar_arseniNoul pavilion al Spitalului Bagdasar-Arseni din Capitalǎ, considerat unul dintre cele mai moderne din Europa Centrală şi de Est, nu este funcțional din cauza lipsei de fonduri pentru achiziționarea mobilierului și a dispozitivelor medicale.

 

Lucrǎrile de modernizare au ȋnceput ȋn urmǎ cu cinci ani, cȃnd capacitatea spitalului a fost redusǎ la 400 de paturi. Ȋn prezent, din cauza lipsei de spațiu bolnavii stau și 16 ȋntr-un salon, afirmǎ reprezentanții unitǎții sanitare, scrie mediafax.ro

Dr. Anca Buliman, managerul spitalului, a subliniat cǎ noul pavilion are trei săli de operaţie, supraveghere video pe holuri, sistem call nursing, iar saloanele au fost construite pentru a avea între unul şi cinci paturi. Pavilionul are, de asemenea, un sistem de sonorizare centralizată și poate rezista la un cutremur de opt grade. "Deşi reabilitarea s-a încheiat în octombrie 2012, spitalul este gol. Nu este plăcut să ştii, de câteva luni, că ai o clădire gata, de top, care însă stă nefolosită. Paturile vechi au aproape 40 de ani, poate fi recuzită pentru un film istoric. Aşteptăm sprijinul Ministerului Sănătăţii, adică cinci milioane de euro, fără TVA, pentru dotarea cu mobilier şi dispozitive medicale, astfel încât noul pavilion să-şi reia activitatea la cele mai înalte standarde. Pentru că, deşi activitatea este restrânsă cu aproape 30 la sută, adresabilitatea este foarte mare. Aproximativ 60% din pacienţii spitalului sunt pacienţi din ţară.", a mai precizat dr. Anca Buliman.

Potrivit aceleiași surse, prof. dr. Mircea Gorgan, directorul medical al spitalului, a afirmat cǎ în unitate ajung cele mai grele cazuri de neurochirugie dar și de terapie intensivă iar pacienții necesitǎ ȋngrijire corespunzǎtoare. Cu toate acestea, profesorul Mircea Gorgan reamintește cǎ: "Nu mai contează condiţiile, contează faptul că i-am salvat. Uitaţi aici un pacient care are 84 de ani. Era paralizat când a venit, acum mănâncă singur. Sigur că este foarte greu să lucrăm în aceste condiţii, mai ales că, deşi avem de aproape cinci ani capacitatea redusă, cele mai complexe cazuri sunt trimise tot la noi".

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru noul pavilion al Spitalului Bagdasar-Arseni aproximativ 77 de milioane de lei, ȋnsǎ reprezentanții unitǎții susțin cǎ ar mai fi nevoie de ȋncǎ 12,5 milioane de euro. Cu toate acestea, spitalul a solicitat doar 5 milioane de euro pentru a putea deschide pavilionul modernizat.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Prof. dr. Mircea Gorgan – Premiul Explore Medicine TV

Premiera nationala la Spitalul Bagdasar-Arseni: o procedura care ar putea vindeca epilepsia

comments

explore medicine tvpublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP