+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 11:17

Cristina CraciunescuJudecătorul Cristiana Crăciunescu, şeful catedrei Dreptul familiei din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, a explicat că în cauzele de divorţ cu copii, cei mici se pot afla ȋn situaţii foarte delicate din cauza raporturilor de conflict dintre părinţi.

 

Specialistul a declarat și cǎ în cauzele cu minori, judecătorul trebuie să lucreze cu alți specialiști precum: psihologi, cu educatori, asistenţi sociali, pentru cǎ de cele mai multe ori o hotǎrȃre judecǎtoreascǎ poate schimba destinul unui copil. „Noul Cod Civil aduce o nouǎ perspectivǎ ȋn domeniul relației copil-pǎrinţi, ȋn special asupra problemelor pe care un divorț le aduce cu sine. Noua reglementare aduce o astfel de schimbare care trebuie ȋnțeleasǎ și aplicatǎ astfel ȋncȃt sǎ creeze un mediu favorabil unui copil traumatizat. Judecǎtorul de familie nu este un judecǎtor tipic, el trebuie sǎ fie și puțin psiholog și comunicator, pedagog și lucrǎtor social și trebuie sǎ gǎseascǎ un limbaj comun cu specialiștii din aceste profesii. Ȋntȃlnirea de astǎzi este un ȋnceput de drum, un pas ȋn gǎsirea acestui limbaj comun care pentru noi, judecǎtorii, este foarte important pentru soluționarea corectǎ a cauzelor ȋn care sunt implicați copii.”, a afirmat judecătorul Cristiana Crăciunescu.

La rȃndul sǎu, prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan, președintele onorific al Institutului de Psihologie Judiciară a ținut sǎ precizeze faptul cǎ: „Ȋn psihologia judiciarǎ din Romȃnia se petrec lucuri utile, avem oameni cu multǎ experințǎ ȋnsǎ, din nefericire, nu existǎ progrese foarte mari ȋn ceea ce privește limitele specializǎrii, astfel ca nivelul de competentǎ sǎ fie cȃt mai ȋnalt. Pe lȃngǎ dreptul familiei existǎ și alte domenii ȋn care judecǎtorii au nevoie de ajutorul psihologilor, ȋntrucȃt ei au  o rǎspundere uriașǎ. De asemenea, recomand celor care se ocupǎ de formarea specialiștilor psihologi sǎ manifeste maximǎ exigențǎ.”,  a declarat prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan.

Și dr. Ștefan Iulian - Laurențiu, psiholog și președintele Institutului de Psihologie Judiciarǎ din Romȃnia a reamintit faptul cǎ nu a mai existat o astfel de ȋntȃlnire ȋntre magistrați și experți psihologi dar și faptul cǎ trebuie creat un standard  ȋn ceea ce privește expertiza psihologicǎ: „Existǎ deja o practicǎ, ȋnsǎ din opinia psihologilor aceasta este una nefericitǎ. Trebuie creat un standard ȋn ceea ce privește expertiza psihologicǎ pe care o oferim instanțelor de judecatǎ.  Atunci cand vorbim de copil, este nevoie de o identificare corectǎ a factorilor psihologici prezenți ȋn relația copil-pǎrinți. (...) Ne dorim sǎ creǎm un standard de calitate al expertizelor psihologice, care sǎ nu mai aibǎ un  limbaj bombastic.  Judecǎtorii nu trebuie sǎ fie impresionați iar datoria psihologilor este sǎ transmitǎ informații care pot fi ȋnțelese de judecǎtori. Trebuie sǎ gǎsim ȋmpreunǎ o linie de mijloc și sǎ fim utili actului de justiție.”, a explicat președinte Institutului de Psihologie Judiciarǎ din Romȃnia. Conferința „Necesitatea expertizei psihologice a copilului și familiei ȋn procesul de stabilire a condițiilor exercitǎrii autoritǎții pǎrintești”, desfǎșuratǎ pe 4 aprilie 2014, a fost organizatǎ de Tribunalul București,  Institutul de Psihologie Judiciarǎ și Sǎnǎtatea Media Group. 

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Expertiza psihologica a copilului si familiei - o necesitate in procesul de divort din Instanta

Psihologia judiciara, o necesitate in gestionarea proceselor cu minori

Ghidul de ascultare al copilului in procedurile judiciare

Premiera pentru Romania

Abuzurile in familie sunt o problema de sanatate publica

Practica unitara in ascultarea minorului si evaluarea psihologica a parintilor - o necesitate in procesele de divort

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP