Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunțat cǎ a semnat un ordin prin care se suspendă până la sfârşitul anului activitatea de export paralel pentru toate medicamentele oncologice monitorizate.
Mai mult, pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu medicamente oncologice în cadrul Programului Naţional de Oncologie, ministerul va monitoriza, zilnic, consumul stocurilor de medicamente la nivelul spitalelor. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolǎescu, a afirmat că, începând cu luna octombrie 2012 şi până în luna ianuarie 2013, au fost livrate de către Unifarm un număr de 3 medicamente oncologice esenţiale în tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer către reţeaua de spitale şi farmacii, cu prioritate în unităţile spitaliceşti care au comandat aceste produse, și anume: Alkeran, Leukeran şi Purinethol: “La acel moment produsele respective nu prezentau o discontinuitate în piaţa din România, fiind disponibile şi la alţi distribuitori. Din cauza faptului că spitalele nu au comandat aceste medicamente esenţiale pentru bolnavii de cancer, şi pentru a preveni expirarea acestora, produsele respective au fost livrate în piaţă, către farmaciile cu circuit deschis”, a explicat ministrul, se aratǎ ȋntr-un comunicat de presǎ.
În urma investigaţiilor realizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, s-a dovedit că una dintre farmaciile care au comandat la Unifarm aceste produse, a livrat prin depozitul aflat în spatele ei în ţările europene, prin export paralel, aceste medicamente. Practic, farmacia a dat comanda la Unifarm, după care a livrat aceste medicamente către propriul depozit: „Abia în luna martie, am fost informaţi de către ANMDM că această farmacie, prin depozitul aflat în spatele său, exporta medicamente oncologice la distribuitori din Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Letonia”, a continuat Eugen Nicolǎescu.
Pentru a remedia această situaţie, conducerea Ministerului Sănătăţii a decis, printr-un ordin de ministru, suspendarea până la sfârşitul anului a activităţilor de export paralel pentru medicamentele oncologice monitorizate. În plus, conform contractului-cadru şi a Hotărârii de Guvern privind Programele Naţionale de Sănătate, toate medicamentele care au preţul cel mai mic şi pentru care pacientul nu plăteşte nimic, trebuie să fie asigurate în procent de minim 50% din necesarul pieţei de către producător.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
De astazi intra in vigoare coplata
Ministrul Sanatatii recomanda ca accentul sa fie pus pe preventie