Un numar de 347 de unitati sanitare publice cu paturi existente în România, atât în reteaua Ministerului Sanatatii cât si în administrarea autoritatilor locale, au fost clasificate, în functie de competenta, în cele 5 categorii, de la categoria I-a, de nivel de competenta foarte înalt, la categoria a V-a, nivel de competenta limitat.
Un procent de 25% dintre acestea (87 unitati) au fost clasificate provizoriu, într-o anumita categorie, pâna la 31 decembrie 2011, cu conditia de a realiza un plan de conformare specific fiecarei unitati.
Ministrul sanatatii, Cseke Atilla, a declarat: “Începând de astazi, 1 iunie, doua reguli foarte importante au fost introduse în sistemul de organizare spitalicesc. Este vorba despre clasificarea unitatilor sanitare în functie de competenta si corectarea modului de finantare al acestora în functie de categoria în care s-au încadrat. Prin aplicarea acestora, bugetele spitalelor vor fi majorate cu 500 milioane de lei.”
În categoria IV sunt clasificate 124 de unitati sanitare si 96 sunt în categoria V-a. De asemenea, 43 de unitati sanitare sunt clasificate în categoria IIM, iar 53 de unitati sanitare se clasifica în categoria a III-a, cele mai multe dintre ele (28), cu plan de conformare.
Un numar de 7 unitati sanitare au fost clasificate în categoria I de competenta, dar cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures, Spitalul Clinic de Urgenta Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon din Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Napoca
Schimbarea modului de finantare va aduce cresteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanta, dar si scaderi acolo unde nu exista servicii medicale performante.