+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Joi, 28 Ianuarie 2016 12:22
Un sfert dintre români scrâșnesc din dinți în timpul zilei sau în timpul somnului, iar cei mai mulți nu iau nici o măsură pentru a trata problema care le poate distruge dantura, susține dr. Laura Mocanu, specialistul în stomatologie generală al Clinicii Art Implant. Potrivit medicului, această manie inconștientă numită bruxism, este foarte periculoasă atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Sunt oameni care strâng puternic din dinți, fără a-i mișca - aceștia suferă de bruxism centrat - și sunt oameni care scrâșnesc dinții mișcând maxilarele, ca și cum ar mesteca în gol - iar aceștia suferă de bruxism excentrat. ”Studiile au pus în evidență o corelare între bruxism și anxietate sau hiperactivitate, cum ar fi, de exemplu, perioada examenelor. De asemenea, s-a demonstrat că bruxismul apare în principal în timpul somnului lent (acel somn în care întreg organismul pare relaxat complet) și mai puțin în timpul somnului rapid (acel somn agitat, în timpul căruia se mișcă pleoapele și se modifică anumite funcții fiziologice). Poate apărea însă, foarte frecvent, și diurn, dar în acest caz nu are legătură cu problemele de ordin dentar, ci e doar un tic inconștient strâns legat de anumiți factori de stres”, explică dr. Laura Mocanu.
Specialistul Clinicii Art Implant susține că îndiferent de tipul de bruxism de care suferă o persoană sau alta, efectul este același, în toate cazurile. ”Principala problemă provocată de bruxism este uzura prematură și excesivă a dinților, care, în unele cazuri, ajung să se crape, dar nu numai această problemă este importantă. Mai pot apărea disfuncții majore la nivelul articulațiilor, migrene sau chiar fracturi. Medicul dentist poate stabili diagnosticul și tratamentul în funcție de gradul de uzură. Dar cel mai bine ar fi ca persoanele care suferă de bruxism, să încerce metode de relaxare și terapii comportamentale, imediat ce observă sau li se semnalează de către parteneri că au această problemă. De fapt, primul pas în tratarea bruxismului este conștientizarea acestui tic”, a subliniat dr. Laura Mocanu. 
Care pot fi cauzele afecțiunii
Aceasta pentru că, printre cauzele bruxismului se pot afla: o întâmplare marcantă din trecut, supărarea, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, disconfortul (adesea, acestea pot fi asociate cu dizarmoniile din familie sau cu problemele școlare), odihna insuficientă dată de durata prea scurtă a somnului și incapacitatea de relaxare, personalitatea agresivă, perfecționistă, obsesivă, dar și nerabdarea exagerată. De asemenea, mai ales în cazul copiilor, o cauză a scrâșnitului poate fi alinierea incorectă a dinților, mărimea acestora, o obturație recentă sau o lucrare mai înaltă, pe care cel în cauză încearcă inconștient s-o ”șlefuiască”. ”Bruxismul la copii apare cel mai adesea în intervalele de vârstă 3-6 ani și 10-12 ani. Afecțiunea mai poate apărea și ca urmare a unor răceli sau infecții ale urechii sau ca reacție la disconfortul dat de diverse alergii”, este de părere medicul Clinicii Art Implant. 
Cum combatem bruxismul
Conform dr. Laura Mocanu, o metodă de combatere a bruxismului este confecționarea unei gutiere speciale (un mulaj) din cauziuc moale, care, purtată noaptea, previne scrâșnetul dinților, împiedică frecarea și, implicit, uzura acestora sau a reconstrucțiilor cu ceramică. Există însă, o gamă largă de tratamente și de aceea este foarte important să mergeți la medicul de specialitate pentru a găsi varianta de tratament potrivită situației dumneavoastră.
 
Sursa: Clinica Art Implant
 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

abraconstruct.ro
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP