+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Miercuri, 05 Septembrie 2012 11:24

ganglioni-gatȊn luna septembrie, Asociaţia Bolnavilor cu Limfom lansează campania "Info Limfom" pentru a educa și informa ȋn privința incidenței și a simptomelor date de cancerul limfatic.

 

Dr. Radu Niculescu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Limfom a declarat: „Considerăm că este de datoria noastră să aducem în atenţia publicului larg faptul că limfomul înseamnă cancer limfatic.", a afirmat medicul, scrie agerpres.ro

Prima parte a campaniei „Pune Limfomul pe net!" se va desfașura pȃnǎ pe data de 15 septembrie și vizeazǎ creșterea gradului de informare asupra ceea ce ȋnseamnǎ limfomul iar ȋn cea de-a doua parte, ȋntre 15 septembrie și 1 octombrie, cei care manifestǎ simptome specifice bolii vor avea acces gratuit la consultații oferite de medici dar și la analize de laborator, ȋn cadrul unei clinici private.

Prof. dr. Anca Lupu, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Colţea, a explicat faptul cǎ: "Există două tipuri de limfom, non-Hodgkin (LNH) şi Hodgkin (LH), ambele fiind forme de cancer al sistemului limfatic, care însă, dacă sunt descoperite la timp, pot fi transformate în boli cronice ţinute sub control terapeutic. (...) La nivelul ţării noastre, noi neavând încă un registru de boli neoplazice, probabil că sunt câteva mii de bolnavi.", a declarat specialistul, informeazǎ agerpres.ro

Limfomul Hodgkin (LH) este o formă de cancer a sistemului limfatic, care se prezintǎ sub forma unor tumori solide. Descoperirea bolii ȋntr-un stadiu incipient ȋmbunǎtǎțește rata de subraviețuire a pacientului, care poate ajunge pȃnǎ la 90% dacă tratamentul este aplicat corect.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) poate fi agresiv sau indolent. Limfomul non-Hodgkin agresiv evolueazǎ rapid, ȋnsǎ dacǎ este aplicat tratamentul corect boala poate fi remisǎ complet. Dacǎ nu este tratatǎ rapid, speranța de viațǎ a pacientului scade ȋntre șase luni și doi ani. Limfomul non-Hodgkin indolent evolueazǎ lent iar rata de vindecare este mai micǎ. Cu toate acestea, cu ajutorul tratamentului, pacientul poate avea o viațǎ ȋndelungatǎ.

Prof. dr. Anca Lupu a mai declarat cǎ boala are două vârfuri de incidenţă, prima în perioada situatǎ ȋntre 15-35 de ani iar al doilea vȃrf de incidențǎ după vârsta de 55 de ani, informeazǎ aceeași sursǎ.

Simptomele limfomului sunt: creşterea nedureroasă a ganglionilor limfatici situaţi la nivelul gâtului, axilei sau în zona inghinală, transpiraţii nocturne, scădere în greutate, oboseală inexplicabilǎ, febrǎ persistentǎ, mâncărimi persistente la nivelul ȋntregului corp precum şi tuse sau respirație ȋngreunatǎ.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Ziua internațională de luptă împotriva limfomului, sărbătorită cu poezie

Daniela Simion, o studenta eminenta de 21 de ani, are nevoie de ajutor urgent

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului