+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 29 Iulie 2013 09:58

luna-plinaCiclul lunii influențeazǎ somnul oamenilor, avertizeazǎ o echipǎ de oameni de ştiinţă elveţieni în cadrul unui studiu ştiinţific despre efectele pe care luna plinǎ le are asupra calitǎții somnului.


Ȋn cadrul cercetǎrii, 30 de voluntari au dormit într-un spaţiu amenajat într-un laborator, timp ȋn care specialiștii le-au monitorizat activitatea cerebrală, mişcările oculare şi nivelul anumitor secreţii hormonale, scrie i-medic.ro
Rezultatele studiului au arǎtat faptul cǎ ȋn nopțile cu lună plină, activitatea cerebrală legată de faza profundă a somnului s-a diminuat cu 30%,  iar voluntarii au avut nevoie, în medie, de 5 minute în plus pentru a putea adormi ȋn timp ce durata somnului a fost mai scurtǎ cu aproximativ 20 de minute.
Christina Cajochen, coordonatorul studiului, a afirmat cǎ: „Ciclul lunar pare să aibă o influenţă asupra somnului uman, chiar şi dacă nu vedem Luna şi nu ştim dacă respectiva noapte este sau nu lună plină”, a explicat aceasta, scrie aceeași sursǎ.
Studiul a mai evidențiat faptul cǎ somnul are o calitate mai slabă în perioadele cu lună plină, din cauza scǎderii nivelului de melatonină din organism, hormon ce regleazǎ ciclul somn-veghe.


Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Boala somnului (Tripanosomiaza africana)
Efectele stresului asupra organismului

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP