O operație de hidrotorax fetal bilateral tratat în utero a avut loc la un spital privat din București, ȋn premierǎ ȋn Romȃnia. Procedura a implicat aplicarea unui şunt toraco-amniotic la fǎt. Prin acest şunt, lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor în utero, aceştia ajungând la o mărime normală la naştere.
Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie și directorul medical al spitalului privat, s-a ocupat de acest caz și a realizat operația, ȋn premierǎ ȋn Romȃnia, după intervenție, acesta declarȃnd cǎ: „Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormală de lichid în cavitatea pleurală a fătului. Lichidul se găseşte între plămâni şi peretele toracic, putând fi prezent la nivelul unui singur sau al ambilor plămâni. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afecţiune relativ rară, apărând la una din 10.000-15.000 de sarcini. Ca urmare a apariţiei tehnicilor prenatale de diagnostic şi, în special, a ecografiei fetale, această afecțiune poate fi descoperită din timpul sarcinii, iar în cazuri atent selecționate, poate fi tratată intrauterin.", a afirmat Dr. Hadi Rahimian.
Pǎrinții copilului au aflat ȋn ce-a de-a 29 sǎptǎmȃnǎ de sarcinǎ cǎ ȋn plǎmȃnii bebelușului se acumulase lichid, ȋn urma unei ecografii de rutinǎ. Dacǎ lichidul ar fi crescut cantitativ, ar fi dus la comprimarea plămânilor bebelușului iar la naştere, copilul ar fi putut prezenta insuficienţă respiratorie severǎ, poate chiar fatală.
Operaţia de hidrotorax fetal bilateral tratat în utero nu este singura intervenţie chirurgicală cu grad de risc mare realizată la spitalul particular în ultima perioadă, ȋn februarie fiind realizatǎ o intervenție chirurgicalǎ de neurinom acustic gigant îndepărtat cvasitotal. Operația a durat aproximativ 20 de ore și a fost realizatǎ de Dl.Dr. Sergiu Stoica.
Citește și: