Ȋn premierǎ ȋn Romȃnia, specialiștii de la un spital particular au realizat o procedurǎ de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare, operaţie ce a salvat viaţa a doi gemeni identici, aflaţi încă în uterul mamei și diagnosticaţi cu sindrom transfuzor-transfuzat.
Sindromul transfuzor-transfuzat este o condiţie rară în care se produce transferul de sânge de la un făt la celălalt prin intermediul placentei comune. Intervenția a durat aproximativ douǎ ore și a fost realizatǎ de dr. Hadi Rahimian, scrie e-medic.ro
“Un fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o cameră video miniaturală la capătul lui, este introdus prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului în cavitatea amniotică a fătului primitor. Fetoscopul permite examinarea directă a vaselor de sânge de pe suprafaţa placentei şi identificarea anastomozelor vasculare anormale. Este o tehnică de mare fineţe, medicul trebuind să direcţioneze cu mare atenţie fasciculul laser care să coaguleze selectiv doar acele vase de sânge care comunică între un geamăn şi celălalt, în timp ce vasele normale, care hrănesc fiecare făt, să rămână intact.”, a explicat dr. Hadi Rahimian, potrivit aceleiași surse.
Astfel, fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este o metodă de tratament ce are ca scop deconectarea vaselor de sânge comune dintre gemeni, iar prin aceastǎ procedurǎ se oprește transferul anormal de sânge dintre cei doi copii. Procedura se efectueazǎ între săptămânile 16-26 de sarcină, iar potrivit unui studiu realizat ȋn SUA are rată de supravieţuire de 80-85% pentru unul din gemeni şi de 65-70% pentru ambii copii. Intervenția a fost realizatǎ cu succes, iar mama și gemenii vor fi urmǎriți ȋndeaproape de specialiști. Sindromul transfuzor-transfuzat este o afecțiune prenatală în care gemenii identici primesc cantităţi inegale de sânge placentar, ceea ce face ca unul dintre copii sǎ primeascǎ prea mult sȃnge iar celǎlalt prea puțin. Netratat, sindromul pune ȋn pericol viața ambilor copii, în special dacǎ afecţiunea este prezentă la mai puţin de 20 săptămâni de sarcină.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Interventie de hidrotorax fetal bilateral tratat în utero, in premiera in Romania
Reconstructie de plex brahial la o fetita de sase luni