Copiii cu deficiențe de auz se confruntă în continuare cu probleme legate de obținerea unui implant cohlear. Deși Ministerul Sănătății a implementat Programul Național de Implant Cohlear, acesta are încă foarte multe lacune. Anual, mii de copii au nevoie de un implant cohlear și numai câteva zeci beneficiază de o astfel de implantare.
Emilia Proţic, un caz fericit
Emilia Proţic este o fetiţă în vârstă de 10 ani, din Chișinău, care a fost diagnosticată la naştere cu surditate şi grave probleme cardiace. De-a lungul anilor, fetiţa a purtat mai multe proteye auditive, însă, odată cu înaintarea în vârstă, acestea au devenit ineficiente şi a început să-şi piardă şi ultimele resturi de auz. Pentru Emilia, singura speranţă, pentru a putea merge la şcoală şi a avea o viaţă normală, este implantarea cohleară.
Deşi în Republica Moldova nu există niciun fel de pregătire în domeniul audiologiei, nu există buget pentru implanturi cohleare și nici posibilităţi de informare mama fetiţei a făcut eforturi semnificative pentru a-i da fetiţei sale şansa la o viaţă normală. A urmat cursuri de logoledie şi acum îi ajută pe alţi copii cu probleme similare ca ale Emiliei, sperând că într-o bună zi îşi va putea ajuta şi fetiţa.
Speranţa şi eforturile mamei nu au rămas nerăsplătite. Mai multe persoane au fost impresionate de povestea. Asociaţia Darul Sunetului şi reprezentanţii de la Clinica Urechii au contribuit cu sume substanţiale de bani, iar domnul Sonke Martin, reprezentantul firmei importatoare de implant cohlear, a făcut o reducere substanţială de câteva mii de euro, bani pe care, cu toate eforturile celor implicaţi nu s-au putut strânge.
Lacunele Programului Naţional de Implant Cohlear
Din păcate, nu toți micuții au același noroc. Procedura de alocare de fonduri și de achiziție a dispozitivelor prin Programul Național de Implant Cohlear are numeroase deficiențe. Listele de așteptare sunt foarte lungi, iar alocarea se face greoi, întârziind astfel procedura de implantare cohleară. Acest fapt, corelat cu lipsa personalului sanitar, care să realizeze investigații audiologice neonatale, procedură care depistează precoce deficiențele de auz și deschide drumul pentru implantarea timpurie, fiind astfel esențială pentru dezvoltarea auzului și a vorbirii. Experiența a arătat că rezultatele cele mai bune în recuperarea auditivă au loc atunci când copilul este implantat bilateral, înainte de împlinirea vârstei de un an.
Toate acestea, în condiţiile în care, un implant cohlear costă mai puțin de 30.000 de euro. Prin comparație, o persoană cu deficiență de auz și asistată social costă bugetul public de 50 de ori mai mult, iar pentru un copil dintr-un centru de plasament se cheltuie aproximativ 10.000 euro anual, potrivit Asociaţiei Darul Sunetului. Accesul la implant cohlear înseamnă accesul la o viaţă normală, independentă, pentru că purtătorul său aude, deci poate vorbi, munci și deveni din asistat, un contribuabil integrat în societate. România este, din păcate, o ţară cu o rată foarte slabă de utilizare a screening-ului audiologic neonatal,
În România, s-a constatat o tendință de întârziere a vârstei de implantare cauzată tocmai de această prelungirea a duratei de așteptare pe listele de așteptare. Mai multe asociaţii de pacienţi au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii, solicitând deblocarea listelor de aşteptare şi fluidizarea alocării de implanturi cohleare. Cu toate acestea, lucrurile au rămas neschimbate. Până la rezolvarea problemelor, singura şansă a micuţilor care suferă de surditate rămâne bunăvoinţa şi altruismul altor persoane şi...norocul.
Vezi aici care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat pentru a fi inclus în Programul Naţional de Implant Cohlear.
Vezi aici care sunt centrele în care se realizează implanturi cohleare.
Autor: Diana Tudor
Citeşte şi: