Primăvara începe cu Luna Femeii, perioadă în care orice doamnă și domnișoară are nevoie de o serie de investigații medicale de prevenție, prin care să fie sigură că va continua anul sănătoasă și plină de viață.
De ce e atât de importantă vizita la medic odată cu venirea primăverii? Principalul motiv este prevenția și evitarea neplăcerilor care apar odată cu trecerea iernii, așa cum sunt imunitatea scăzută, astenia de primăvară, alergiile și virozele specifice perioadei.
Controlul de prevenție are scopul de a descoperi afecțiunile care nu manifestă simptome în stadii incipiente. Orice afecțiune ignorată sau netratată la timp nu face altceva decât să aducă motive de îngrijorare și complicații, iar unele efecte pot fi ireversibile uneori, chiar și cu tratament. Astfel că, pentru a evita posibile scenarii neplăcute, urmează recomandările făcute de specialiști.
Analize de medicină internă
Vizita la specialiștii în medicina internă are rolul de a investiga afecțiuni ale organelor interne: afecțiuni respiratorii, cardiace, digestive, renale, osteoarticulare. Medicul va verifica organele interne și îți va recomanda un tratament sau o investigație suplimentară, dacă este cazul. Alimentația sau programul din lunile de iarnă pot avea efect asupra ficatului, glicemiei sau circulației sanguine.
Controlul sânilor
Consultul senologic are un rol esențial în monitorizarea evoluției sânilor și depistarea oricărei modificări, adesea greu sau chiar imposibil de sesizat cu ochiul liber sau doar prin palpare. Ecografia mamară, mamografia și sonoelastografia sunt investigații realizate de medici specializați în afecțiunile mamare, care îi ajută să depisteze formațiuni suspecte înainte ca acestea să pună în pericol starea de sănătate a pacientei. Dacă ai mai puțin de 40 de ani, mergi cu regularitate la medic pentru o ecografie mamară, iar dacă ai depășit această vârstă întreabă medicul despre importanța mamografiei.
Controlul ginecologic
Ginecologii recomandă ca, îndată cu apariția ciclului menstrual, orice domnișoară să se programeze pentru consultație. După începerea vieții sexuale, femeile tinere trebuie să meargă la ginecolog cel puțin odată pe an. În cadrul vizitei de prevenție, medicul va verifica starea ovarelor și a uterului, realizând la nevoie și o ecografie transvaginală. În fiecare an, specialiștii recomandă realizarea testul Babeș-Papaniculau și a examenului de secreție, teste esențiale în depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice grave.
Vizita la endocrinolog
Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, responsabilă cu buna fucționare a întregului organism. Când nu funcționează corect, glanda tiroidă poate să elimine prea mulți sau prea puțini hormoni. Aceste dezechilibre cresc riscul de apariție a depresiei, a disfuncțiilor sexuale, a obezității și a altor afecțiuni ce necesită monitorizare și tratament eficient. Toate femeile ajunse la 40 de ani trebuie să își verifice regulat starea hormonilor tiroidieni.
Primăvara începe cu gesturi prin care toți încearcăm să exprimăm ceea ce prețuim mai mult la femeile dragi. Medicii încurajează doamnele și domnișoarele să acorde aceeași importanță și controalelor medicale, prin care să se asigure că feminitatea lor nu este pusă în pericol. Orice femeie își poate realiza cu ajutorul medicilor propriul program de prevenție sau poate alege din pachetele de prevenție dedicate lor.
Sursa: Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar Radiologie şi Imagistică medicală, fondatorul Donna Medical Center