38% dintre bătrânii cu fractură de col femural mor în primul an de la operaţia de montare a protezei de şold, conform unui studiu dat publicității. Fractura de col femural sau fractura de șold, așa cum mai este numită, apare în special în contextul scăderii densității osoase.
După vârsta de 40 de ani masa osoasă se reduce cu 2-3% în fiecare an. Lucrurile se agravează atunci când intervine menopauza și asta deoarece activitatea ovarelor este oprită și astfel estrogenul care dispare din sânge permite ieșirea din os a calciului. Același efect îl au și absența menstruațiilor sau înlăturarea ovarelor. Pe lângă acestea, creșterea secreției glandei tiroide, bolile cronice ale rinichilor, afecțiunile cronice ale intestinelor, suferințele psihice grave, diabetul zaharat, alcoolismul avansat, imobilizarea îndelungată la pat, poliartrita reumatoidă sunt alte câteva cauze care duc la scăderea masei osoase.
Potrivit specialiștilor, cele mai dese cazuri de fracturi de șold apar la persoanele vârstnice și în special iarna, când o simplă căzătură poate cauza fracturarea colului femural. În acest caz se recomandă chirurgia imediată și atașarea unei proteze, adică înlocuirea articulaţiei şoldului şi oaselor deteriorate cu o endoproteză. Chiar dacă 38% dintre bătrâni nu supraviețuiesc operației, cei care refuză din start intervenția chirurgicală au șanse minime sau aproape nule de supraviețuire. De asemenea, persoanele care nu iau în considerare varianta chirurgicală vor avea de suferit din cauza imobilizării la pat. În plus vor avea nevoie permanentă de o persoană care să le îngrijească și vor trebui să ia medicamente pentru a le calma durerile provocate de fractură.
În ceea ce privește tinerii, cauzele pentru care ajung să sufere de fractură de col femural sunt diferite. De cele mai multe ori, aceștia ajung la camera de urgență din cauza unor accidente rutiere, iar metoda de vindecare recomandată de medici este chirurgia urmată de montarea de șuruburi.