+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Miercuri, 12 Septembrie 2012 10:12

ludmilaEmilia Proțic, o fetiță în vârstă de 10 ani, din Chișinău, își va recăpăta auzul datorită bunăvoinței Asociaţiei Darul Sunetului și a Clinicii Urechii, care au contribuit la strângerea sumei de bani necesară pentru achiziționarea unui dispozitiv medical modern, implantul cohlear, atât de necesar fetiței.

 

Intervenția chirurgicală de implant cohlear va fi realizată luni, 17.09.2012, la Spitalul Regina Maria din București de către o echipă de medici formată din dr. David Lucian, cofochirurg, dr. Tudor Adrian, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu", dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucureşti, dr. Dan Corneci, anestezist, dr. Stoica Gabriela, logoped psiholog și dr. Janes Rebol, medic la Spitalul Municipal din Maribor, Slovenia.

Povestea Emiliei

Emilia este o fetiță care nu a depășit un deceniu de viață. Cu toate acestea, a trăit până acum, cât alții nu trăiesc într-o viață. Când s-a născut, medicii au constat probleme de auz și cardiace la fetiță. Iar necazurile nu s-au oprit aici. După nașterea sa, familia micuței s-a destrămat, iar Ludmila, mama sa, a rămas singură să aibă grijă de cele două fetițe ale sale.

Acest lucru nu a descurajat-o pe Ludmila Popazov, chiar dacă, în Republica Moldova, nu există niciun fel de pregătire în domeniul audiologiei, nu există buget pentru implanturi cohleare și nici posibilităţi de informare. Nici măcar faptul că au fost nevoite să se mute, într-un sat, în afara Chișinăului, la bunici nu a descurajat-o pe aceasta. Din păcate, familia are și probleme financiare. Deși Ludmila are educație artistică, studiind vreme de 4 ani coregrafia, aceasta are un salariu de doar 50 de euro pe lună ca director artistic la un institut cultural.

Însă posibilitățile financiare reduse și problemele de sănătate ale Emiliei nu au doborât-o. Ludmila a urmat cursuri de logopedie pentru a înțelege mai bine problema fetiței sale și pentru a o ajuta. Deja lucrează ca logoped pentru alţi copii cu implant, însă pe Emilia, copilul ei, nu a reuşit până acum s-o ajute cu tehnologia de care are aşa mare nevoie. Prin iniţiativa asociaţiei „Darul Sunetului" din Bucureşti și a specialiștilor de la Clinica Urechii, acum, acest pas este posibil.

Implantul cohlear îi va da posibilitate Emiliei de a merge la școală din toamnă. Fără implant, soarta Emiliei ar fi fost compromisă și asta din cauză că fetița și-a pierdut și ultimele resturi de auz, iar protezele auditive nu-i mai sunt de folos.

Cum funcționează implantul cohlear?

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier.

Multe persoane suferă de pierdere a auzului pentru că au afectaţi cilii din urechea internă sau cohleea. Dacă anumiţi nervi auditivi nu sunt funcţionali, implantul cohlear vă poate ajuta să auziţi. Iată cum:

1. Un procesor de sunet, purtat retroauricular sau pe corp, captează sunetele şi le transformă în cod digital. Procesorul de sunet are o baterie care alimentează întregul sistem.

2. Procesorul de sunet transmite sunetul codat digital prin emiţător la implant.

3. Implantul converteşte sunetul codat digital în impulsuri electrice şi le trimite prin filamentul electrod, care este poziţionat în cohlee (urechea internă).

4. Electrozii implantului stimulează nervul auditiv al cohleei, care trimite impulsurile la creier, unde sunt interpretate drept sunet.

Unde se poate realiza un implant cohlear?

Centrele în care se pot efectua intervenții de implant cohlear sunt destul de puține în București și în țară. Vă prezentăm mai jos, o listă a acestora.

București:

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie"

Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă"

Spitalul Clinic „Colțea"

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu"

Cluj-Napoca:

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj

Iași:

Spitalul Clinic de Recuperare Iași

Timișoara:

Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara

Tîrgu Mureș:

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

Autor: Diana Tudor

Citește și:

Implant cohlear cu electrod perimodiolar, realizat la Spitalul Grigore Alexandrescu

Un nou implant cohlear realizat de medicii de la Clinica Urechii la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu

Un nou implant cohlear realizat la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu


 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului