+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Luni, 04 Decembrie 2017 10:03

durere spate si cap”Durerea de spate e mai frecventa decat durerea de cap si ar trebui tratata, mai ales daca se observa ca revine la doar cateva zile dupa ce da impresia de ameliorare”, sustine Dr. Ion Aurel Iliescu, medic primar neurochirurg la Bio Ortoclinic. El subliniaza ca un tratament de specialitate facut la timp poate diminua riscul de a se ajunge la interventie chirurgicala.

 

Conform specialistului, aproximativ 80% dintre pacientii care acuza dureri de spate nu au nevoie de operatie, ci pot fi tratati conservator, cu ajutorul kinetoterapiei si fizioterapiei. ”Oamenii trag foarte mult de ei inainte de a ajunge la doctor si vin la tratament foarte tarziu, atunci cand durerile sunt intense, trenante sau se instaleaza deficite neurologice, deci cand leziunile au devenit grave, cand de fapt e o problema simpla, de educatie medicala, sa tratezi, in loc sa lasi lucrurile sa se agraveze”, este de parere Dr. Iliescu.

Specialistul sustine ca pacientii isi pot da seama ca au nevoie de tratament de specialitate daca durerea nu inceteaza la repaus si dupa tratamentul medicamentos uzual, ba mai mult, revine la cateva zile sau cateva saptamani dupa acest tratament. In astfel de cazuri este bine sa se faca un RMN si sa fie cerut sfatul unui specialist neurolog, neurochirurg, sau in recuperare medicala.

”Cand se ajunge la operatie, lucrurile nu sunt asa simple. Toate statisticile dau o rata de recidiva de 2-4%, chiar si dupa interventia chirurgicala, iar in cazul a 5-8% dintre pacienti durerile pot persista. Nimeni nu poate garanta 100% vindecarea insa, din experienta, cand operatia chiar se impune, aceasta contribuie la reluarea unei vieti normale, mai ales ca majoritatea celor in cauza sunt persoane active si vor sa ramana asa”, a mai spus specialistul Bio Ortoclinic.

Dr. Ion Aurel Iliescu subliniaza ca si in aceste cazuri considerate grave, recuperarea medicala ulterioara este cat se poate de importanta. ”La o saptamana, sau doua dupa operatie trebuie inceputa gimnastica sub supraveghere medicala. Kinetoterapia, masajul si fizioterapia cresc mobilitatea zonei afectate, favorizeaza vindecarea si fac ca cicatricea sa ramana elastica. Cei care nu recurg la aceste proceduri se vad in situatia de a nu se putea apleca si de a nu putea face unele miscari normale, nici la o luna, sau mai mult de la operatie. Un tratament adecvat, chirurgical, medicamentos, sau de recuperare ori un tratament combinat au rolul de a ajuta pacientii sa aiba o viata activa, normala”, conchide Dr. Ion Aurel Iliescu.

 

Sursa: Rob Events

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului