În prima zi după deschiderea evenimentului „Bebe Sănătos”, care a avut loc pe data de 1 octombrie, în Parcul Sebastian din Capitală, Dr. Herdea Valeria - medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, Bucureşti, a vorbit pe tema „Cutaden® - un brand drag românilor, din generaţie în generaţie”. La deschiderea ediției din acest an au participat numeroși copii, alături de părinți și bunici dornici să învețe lucruri noi despre creșterea și educarea celor mici.
Dr. Herdea Valeria le-a adus în atenție celor prezenți că tegumentul nou‐născutului trebuie abordat diferit de cel al adultului, deoarece este bogat celular şi este sărac în fibre de colagen şi fibre elastice. În consecinţă, rezistenţa şi elasticitatea tegumentului sunt diminuate. De aceea, tegumentul nou-născutului nu are încă suficient dezvoltate mecanismele de termoreglare (secreţia sudorală şi tonusul vascular) şi nici răspunsul imunitar. Ca urmare, Dr. Herdea Valeria, a insistat ca părinții să îngrijească pielea copiilor cu produse potrivite, pentru a le menține o piele sănătoasă.
Totodată, Dr. Herdea a vorbit despre posibilitatea de a se dezvolta diferite probleme cutanate în zona purtării scutecului, din cauza a numeroşi factori de risc. Participanții la conferință au aflat de asemenea că eritemul fesier este una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la sugari, debutând încă din primele luni de viaţă. În apariţia acesteia sunt implicaţi mai mulţi factori: frecarea, umiditatea, utilizarea agenţilor de curăţare, creşterea pH‐ului, contactul cu urina şi materiile fecale. La copilul cu eritem fesier este compromisă bariera cutanată şi creşte permeabilitatea transepidermică, inclusiv pentru substanţele iritante sau unele medicamente.
Părinții și bunicii din audiență au fost avertizați și de faptul că eritemul fesier se manifestă sub forma unor plăci eritemato‐scuamoase care au predilecţie suprafeţele interne ale coapselor, fese, organele genitale, zona abdominală inferioară. În mod caracteristic, pliurile inghinale nu sunt afectate deoarece scutecele şi substanţele potenţial iritante nu ajung în această zonă. Și, dacă eritemul fesier evoluează de mai mult de 72 de ore, probabilitatea de a se infecta candidozic este foarte mare, iar părinții ar trebui să fie atenți la acest aspect și să apeleze la medic atunci când ai îndoieli.
"Bebe Sănătos" este organizat de Sǎnǎtatea Media Group ȋn parteneriat cu Direcția Generalǎ de Asistențǎ Socialǎ și Protecția Copilului, Sector 5.
Andra Silivestru
Citește și: