+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Miercuri, 16 Ianuarie 2013 15:24

pastile2Mii de femei sǎnǎtoase, ȋnsǎ predispuse genetic la dezvoltarea cancerului de sȃn ar putea utiliza douǎ medicamente care, administrate timp de cinci ani, pot oferi protecție pentru urmǎtorii 20 de ani.

 

Așa cum statinele sunt utilizate pentru prevenirea bolilor de inimǎ, ȋn același mod cele douǎ medicamente, tamoxifen și raloxifen, pot reduce șansele de a dezvolta cancer de sȃn chiar și pentru femeile considerate ca avȃnd un risc „ridicat", relateazǎ dailymail.co.uk.

Experţii din cadrul National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) afirmǎ cǎ femeile care au genele BRCA1, BRCA2 și TP53 prezintǎ un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de sȃn și recomandǎ administrarea medicametelor timp de cinci ani, ȋnainte sau imediat dupǎ instalarea menopauzei. Conform specialiștilor, femeile ar putea sǎ se protejeze ȋn acest mod pe termen lung, mai exact pentru urmǎtorii 20 de ani.

Tamoxifenul este utilizat de mai bine de trei decenii ca tratament ȋmpotriva cancerului de sȃn, ȋn timp ce raloxifenul este utilizat ca tratament ȋmpotriva osteoporozei. Experții de la NICE au afirmat cǎ efectul preveniv al celor douǎ medicamente a fost obsevat dupǎ ce au analizat mai multe studii și au explicat faptul cǎ prevenția este un aspect foarte important ȋn cazul persoanelor cu risc crescut de a dezvolta cancer de sȃn. Ambele medicamente sunt prescrise ca tratament preventiv, ȋnsǎ nu pe scarǎ largǎ deoarece existǎ preocupǎri privind efectele secundare. Printre efectele secundare ale tamoxifenului se numǎrǎ: amețeli, grețuri, vǎrsǎturi, hemoragii uterine, leucoree, calviție, inflamații ale ovarelor, tromboze venoase sau tulburǎri de vedere.

Aproape 50.000 de femei sunt diagnosticate ȋn fiecare an cu cancer de san. Dintre acestea, aproximativ 2.400 moștenesc genele cunoscute ca fiind factori de risc peentru apariția cancerului de sȃn, ȋn timp ce ȋntre 5.000 și 7.000 de femei sunt afectate mutații genetice neidentificate ȋncǎ.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

30 de minute de exercitii fizice pe zi scad considerabil riscul de cancer la san

Alimentatia ne afecteaza AND-ul

comments

explore medicine tvpublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP