Dr. Tirtza Klein și dr. Moshe Israeli au abordat, la evenimentul "Update in Immunogenetics & Histocompatibility" modul ȋn care desensibilizarea DAS ajutǎ la succesul transplantului renal, de la un donator viu.
Specialiștii susțin cǎ existența unor pre-formațiuni anti-HLA, anticorpi specifici donatorului (DSA) este consideratǎ contraindicatǎ ȋn cazul unui transplant renal. Cu toate acestea, identificarea DSA ȋnainte de realizarea transplantului de la donatorul viu poate avea un rol hotǎrȃtor ȋn decizia de a realiza sau nu transplantul. Dezvoltarea tehnicii LUMINEX a permis identificarea DSA cu o mare precizie.
Scopul cercetǎrii realizate dr. Tirtza Klein și dr. Moshe Israeli a fost de a identifica modulul ȋn care monitorizarea DSA contribuie la managementul și la succesul transplantului de la un donator viu, ȋn prezența anticorpilor specifici donatorului și ȋn prezența XM.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, studiul a fost realizat cu ajutorul a 36 de pacienți care au primit un rinichi de la un donator viu (5 persoane de la partenerii de viațǎ, 15 de la rude și 16 de la persoane necunoscute). Destinatarii au prezentat anticorpi citotoxici negativi NIH-AHG XM și XM pozitivi. Grupul de studiu a fost alcǎtuit ȋn mare parte din femei, paciente care au mai trecut printr-un transplant și care aveau niveluri ridicate ale PRA. Grupul de control a fost alcǎtuit din 296 de pacienți cu NIH-AHG XM negativi și XM virtuali negativi, majoritatea bǎrbați la primul transplant și cu niveluri scǎzute ale PRA.
Detectarea și identificarea DAS s-a fǎcut prin utilizarea a trei niveluri din kitul LUMINEX . Screeningul inițial al DSA s-a fǎcut cu ajutorul aparaturii Screen-Deluxe kit. Testǎrile au fost realizate pe parcursul tratamentului de desensibilizare, ȋnainte de transplant și dupǎ transplant, ȋn perioada ȋn care pacienții au fost internați, dar și dupǎ externare.
Manifestarea "Update in Immunogenetics & Histocompatibility" a reunit specialişti din domeniul imunologiei transplantului din țarǎ și din strǎinǎtate, iar evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, ȋmpreunǎ cu Centrul de Imunogenetică și Virusologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi de Federaţia Europeană de Imunogenetică (EFI).
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Screening-ul si identificarea anticorpilor citotoxici
Evaluarea anticorpilor HLA specifici existenti in sangele pacientului ce urmeaza sa fie supus transplantului renal