Lipsa de somn sau chiar un somn neodihnitor duce la apariția unui aspect al feței palid şi încercănat, care este uneori foarte greu de mascat.
Cercetǎtorii afirmǎ cǎ stresul este principalul vinovat pentru schimbǎrile care apar la aspectul nostru exterior. Dr. Amit Sood explicǎ ce se ȋntȃmplǎ de fapt cu organismul nostru: „Stresul cauzează o scădere a capacităţii pielii de a se proteja. Toate aceste lucruri se întâmplă atunci când este vorba de stresul cronic. Dacă nu avem colagen sănătos în piele, atunci devenim încercănaţi. Devenim ineficienţi, somnul nu este odihnitor, mâncăm mai mult, ajungem să cântărim mai mult iar toate aceste lucruri ne pot afecta relaţiile cu ceilalţi", a subliniat specialistul, scrie odyodd.nbcnews.com
Mai mult, tot stresul și implicit lipsa somnului scad și nivelul melaninei, substanțǎ care determinǎ culoarea gǎlbuie a feței. Dr. Michael Roizen, medic internist, susține cǎ uneori ȋn timpul zilei acumulǎm apǎ ȋn organism iar ȋn loc sǎ o eliminǎm, aceasta ajunge sub ochi dând naştere unor cearcǎne umflate.
Medicul mai subliniazǎ și faptul cǎ efectul stresului asupra organismului nostru este mai mare decȃt ne-am aștepta: „Stresul duce la apariţia ridurilor de îmbătrânire. Stresul te face sǎ pari mai ȋn vȃrstǎ. Dacǎ suferi de stes cronic celulele tale sunt cu 10-15 ani mai în vârstă", a avertizat medicul, informeazǎ aceeași sursǎ.
Cercetǎtorii susțin cǎ stresul duce la insomnie iar insomnia are efecte vizibile asupra organismului, iar acest cerc vicios poate deveni periculos pentru pacient.
Autor:Lavinia Radu
Citește și:
Lipsa de somn accentueaza crizele de artrita
Cauzele oboselii cronice pot fi adanc inradacinate in copilarie