+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Vineri, 13 Martie 2015 09:10

Cristian Busoi 13 1024x682"În contextul dezbaterii privind prețurile medicamentelor sunt necesare câteva clarificări extrem de importante. Susțin cu tărie aplicarea legii, prin respectarea OM 75/2009. Este normal ca România să plătească pentru medicamente cel mai mic preț din Uniunea Europeană. Un beneficiu foarte mare este acela că pacienții vor putea cumpăra la cel mai mic preț din UE medicamentele originale sau generice, care se eliberează cu rețetă.

Constat însă cu surprindere că această situație, de altfel normală, de aplicare a legii este folosită de Guvern ca amplă operațiune de PR și propagandă. De la nivelul cel mai înalt, se acrediteaza ideea că se vor face economii de sute de milioane de euro la buget. Aceste declarații arată ,fie că nu există cunoștințe elementare privind mecanismul clawback, fie, și mai probabil, se încearcă păcălirea populației.

Românii trebuie să știe că tot consumul de medicamente decontate de către sistemul de asigurări, ce depășește 1,515 miliarde de lei pe trimestru, se returnează de către industria farmaceutică, prin taxa clawback.

Numai în ultimii trei ani, taxa clawback a adus bugetului CNAS aproape un milliard de euro, iar previziunile pentru 2015 arată că suma colectată din taxă va fi mai mare ca anii trecuți. Ca și procent, din consumul total de medicamente, taxa clawback reprezintă 25%. În eventualitatea în care toate prețurile la medicamente vor scădea cu 20%, consecința va fi că taxa clawback se va diminua considerabil, cel mai probabil către valorarea de 5%. În aceste condiții, este evident că NU vor rămâne bani în plus în bugetul Sănătății, pentru medicamente. Altfel spus, vor scădea cheltuielile CNAS cu medicamentele, dar vor scădea și veniturile pe care CNAS le încasează din taxa clawback!

Atrag atenția decidenților guvernamentali că măsura care vizează scăderea prețurilor la medicamente trebuie dublată de măsuri de descurajare a exporturilor paralele. Guvernul trebuie să se asigure că medicamentele destinate României ajung la pacienți. La cel mai mic preț din UE, va exista tentația ca unele medicamente originale, în loc să ajungă în farmaciile și spitalele din țară, să fie revândute în statele vest-europene. Nu în ultimul rând, trebuie identificată o soluție pentru medicamentele generice. Nu trebuie să mai ajungem în situația gravă în care pacienții bolnavi de cancer, spre exemplu, erau nevoiți să-și cumpere medicamentele din Ungaria sau Austria, din cauză că acestea nu erau aduse în România din motive comerciale.

Solicit Guvernului să nu mai dezinformeze populația! Nu trebuie induse false speranțe pacienților că în bugetul Sănătății vor fi mai mulți bani pentru medicamente. Este un demers demagogic, deloc onest, în favoarea atragerii unui capital de imagine și în defavoarea pacienților, care nu sunt familiarizați cu mecanismele din sistem. Din păcate, Guvernul se folosește de acest tip de propagandă nu numai în ceea ce privește ieftinirea medicamentelor, ci induce speranțe false pacienților și în legătură cu noile terapii pentru hepatită C sau cancer."

 

Cristian Bușoi, prim-vicepreședinte PNL / eurodeputat PNL

 

Citește și:

Prof. Dr. Aydin Yuceturk, Acibadem Istanbul, ofera consultatii gratuite in Bucuresti, pe 27 februarie

Parteneriat pentru Scoala de Excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

abraconstruct.ro
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului