Un sistem cardiovascular sănătos este deosebit de important pentru funcționalitatea întregului organism. Cu ajutorul inimii, sângele este pompat în toate celulule și organele corpului.
Acest organ poate dezvolta însă destul de rapid boli cardiovasculare, așa că, pentru a-l menține sănătos, trebuie urmată și o dietă corespunzătoare. Această dietă, pe lângă alimente cu nutrienți valoroși, trebuie să prevadă și un aport de lichide care să asigure hidratarea adecvată a organismului. Pe lângă apă, medicii specialiști recomandă alte trei tipuri de băuturi care odată consumate pot contribui la menținerea unei inimi sănătoase.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este o plantă bogată în fier și antioxidanți. Datorită acestor însușiri, ceaiul verde poate diminua creșterea tensiunii arteriale, iar băut timp de un an de zile, poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta hipertensiune. Este bine de știut însă că acesta nu este indicat să fie consumat de către persoanele cu probleme existente ale cordului.
Berea
Numeroase studii arată că berea poate fi un adjuvant în prevenirea bolilor cardiovasculare, consumată cu moderație putând să reducă incidența acestora cu până la 30%. Berea conține multe vitamine benefice organismului, printre care potasiu, magneziu și vitamine de tip B, dar și carbohidrați, asigurând corpului uman 15% din doza zilnică recomandată pentru aceste substanțe. În plus, consumată moderat, berea poate scădea nivelul de homocisteina din sânge care, în cantități mari, este un factor activ pentru producerea bolilor de inimă.
“Într-adevăr, berea poate juca acest rol în procesul de prevenție, consumarea ei cu moderație putând să conducă la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. Datorită compoziției sale, berea poate crește cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel încât riscul apariției bolilor coronariene se poate reduce. Trebuie avut în vedere însă faptul că beneficiile pentru organism pot apărea doar atunci când ne încadrăm în limitele consumului moderat, acesta însemnând, mai exact, o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%.”, declară Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Cafeaua
Cafeaua este și ea o sursă bogată în antioxidanți care odată consumată poate reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Consumul a maximum trei căni de cafea pe zi poate reduce pericolul de îmbolnăvire , însă, dacă se depășește acest nivel de consum zilnic, apar riscurile de îmbolnăvire a inimii.
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.
Infiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul va finanţa anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstăToate detaliile privind structura şi componenţa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.
Autor: Georgiana Milescu
Sursa: Public Advisors