Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control la Institutul Clinic Fundeni după ce a primit o serie de sesizări referitoare la faptul că operaţia unui pacient a fost amânată de trei ori din lipsă de sânge.
Potrivit sursei citate, în acest moment la Ministerul Sănătăţii se lucrează la actele normative de reorganizare a sistemului naţional de transfuzii.
Criză de sânge şi în vară
Şi în luna iunie, Institutul Clinic Fundeni s-a confruntat cu o criză de sânge. Dintre unităţile medicale din Capitală, Fundeni-ul este, de departe, spitalul care consumă cele mai mari cantităţi se sânge, dat fiind faptul că acolo se efectuează operaţiile de transplant de ficat, respectiv cele de rinichi şi de măduvă.
„Suntem într-o situaţie fără precedent. Nu sunt donatori şi de aceea aprovizionarea cu produse de sânge se face cu ţârâita. Lunar ar fi nevoie de peste 10.000 de pungi de produse de sânge, iar noi primim 4.500 de pungi. Şi, nu uitaţi, se fac transplanturi. Avem copii cu transplant medular, copil cu hemoglobina 1 care a venit astă-noapte. Este o situaţie foarte gravă”, a explicat în luna iunie Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.
60.000 de pacienţi, internaţi anual
La Institutul Clinic Fundeni sunt internaţi peste 60.000 de pacienţi pe an, marea majoritate cu afecţiuni grave din domeniul hematologiei, gastroenterologiei, chirurgiei, urologiei, neurologiei, pediatriei, medicinei interne si nefrologiei.
„Necesarul transfuzional pentru pacienţii trataţi în Institutul Clinic Fundeni este extrem de mare, subliniind faptul că toţi pacienţii internaţi in Secţiile de terapie intensiva şi pacienţii transplantaţi au nevoie de suport transfuzional masiv. În aceste condiţii, Institutul Clinic Fundeni face apel către toţi cei care sunt apţi de a dona sânge să ofere o şansă la viaţă pacienţilor internaţi în Institut, adresându-se centrelor de transfuzii naţionale şi teritoriale în vederea donării de sânge”, a mai spus Orban la momentul respectiv.
Este interzisă orice donare de sânge, dacă:
Sursa: www.adevarul.ro