Cea de-a doua ediție a Congresului Internațional SANABUNA a debutat la Fălticeni, unde Președintele Consiliului Județean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a ținut să le adreseze un cuvânt de bun venit celor care au răspuns invitației la eveniment.
"Nu de foarte multe ori, avem printre noi oameni ai lumii medicale și academince, interesați de problematica sănătății, alimentației și bunăstării. Fălticeniul merită o astfel de prezență pentru că aici întotdeauna s-a întâmplat ceva. Orașul Fălticeni își păstrează acei oameni, care deși sunt departe de casă, totuși, sunt atât de aproape. Îi mulțumim domnului profesor Eliot Sorel pentru prezența sa acasă", a afirmat în deschiderea Congresului Internațional SANABUNĂ Ioan Cătălin Nechifor.
Prof. Eliot Sorel, reîntors în orașul natal pentru a participa la SANABUNA
Și prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților a ținut să aprecieze prezența la Fălticeni a membrului honoris causa al universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, profesorul Eliot Sorel. În replică, profesorul Eliot Sorel, academician la Universitatrea Washington a declarat: Congresul care începe astăzi este o îmbinare de artă, cultură, medină și știință. Tema sănătate, alimentație, bunăstare este o temă esențială a tuturor sistemelor de sănătate din lume. Trebuie să implicăm România în acest sistem sanitar pentru că, din păcate, sistemele sanitare nu sunt sustenabile financiar în acest moment."
De asemenea, profesorul Eliot Sorel și-a manifestat dorința de a implica actori ai sistemului sanitar din România și din afara granițelor, astfel încât țara noastră să intre pe harta inovării și să devină un sistem îmbunătățit și sustenabil. "Să fie cu bine, cu fericire și într-un ceas bun", a încheiat profesorul Eliot Sorel.
Prevenția, elementară în menținerea sănătății
La eveniment a participat și vicepreședintele Senatului, prof. dr. Petru Filip, care a subliniat, alături de profesorii Florian Popa și Vasile Astărăstoae importanța pe care o are prevenția în menținerea sănătății: " Cu cât partea de prevenție, care e în legătură cu alimentația, este mai dezvoltată, cu atât se reduc mai mult costurile. De obicei apreciem sănătatea când n-o mai avem, însă, atunci, de cele mai multe ori, este târziu", a afirmat în cadrul Congresului Internațional SANABUNĂ prof. dr. Petru Filip. "Prioritățile unui stat sunt sănătatea și educație. Fără sănătate, orice gest al nostru, nu are conținut", a declarat prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.
Congresul a beneficiat și de prezența reprezentanților autorităților statului, respectiv a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Florian Bodog."Credem în conceptul de prevenție, suntem aici pentru a culege idei pentru a face politici de sănătate publică pentru a scade costurile din sistemul de sănătate", a declarat conf. Florian Bodog.
În deschiderea Congresului Internațional SANABUNĂ au mai luat cuvântul și Ion Ababii, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemitianu" din Chișinău, Remus Pricopie, Rectorul SNSPA București, Gheorghe Cătălin Coman, primarul Orașului Fălticeni, prof. Theodor Purcărea, președintele Comitetului Român al Distribuției.
Autor: Diana Tudor
Citește și:
Congresul International SANABUNA, la cea de-a II-a editie