+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Miercuri, 21 Februarie 2018 08:08

27868094 10155493883397705 1755894238825412236 nConferința ThinkHealth – Punctul de inflexiune, desfasurată în data de 19 feb 2018, si-a propus, împreună cu cei mai importanți actori din sănătate, să găsească raspunsuri la trei teme mari de reflecție: care ar trebui să fie proiectul Romaniei pe sănătate pentru Președintia Consiliului UE din 2019 / cum evităm următoarele crize din sănătate / cum facem tranziția de la un sistem de sănătate paternalist la unul construit pe parteneriate.

 

Invitatul special al acestei ediții a fost Ain Aaviksoo, Secretar General Adjunct pentru Servicii Digitale și Inovație în cadrul Ministerului pentru Afaceri Sociale din Estonia, centrul digital al Europei care a deținut președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în 2017. ”Viitorul sănătății este puternic influențat de digitalizare. Revoluția digitală în sănătate va permite o reală centrare a serviciilor medicale pe nevoile pacientului, crește gradul de acces, eficiența și calitatea serviciilor medicale, diminuează cheltuielile din sănătate și deschide noi oportunități economice”, a afirmat Aaaviksoo.

”Modelul de succes al Spitalului de Urgență din Baia Mare, de managementul căruia m-am ocupat timp de 5 ani, poate fi replicat la nivelul macro al sistemului de sănătate”, a afirmat Sorina Pintea, ministrul sănătății. ”Cheia succesului este să te înconjori de o echipă bună de specialiști, motivată și entuziastă, conștientă că sursele de finațare vin dacă proiectul este tratat corect din punct de vedere antreprenorial” a mai afirmat Sorina Pintea.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a punctat faptul că dezvoltarea unei strategii coerente în sănătate are nevoie de alinierea tuturor forțelor politice pe aceleași obiective, iar apropiata preluarea a Președinției  Consiliului Uniunii Europene reprezintă o oportunitate în acest sens.

”Felul diferit în care oamenii au început să se raporteze la sănătate va revoluționa arhitectura sistemelor de sănătate. Sistemul paternalist va dispărea, în favoarea celui bazat pe colaborare” a afirmat Usman Khan, directorul executive al European Health Management Association.  ”Felul în care se realizează accesul la tratament, calitea serviciilor medicale și prețul acestora sunt trei parametri care definesc un sistem de sănătate. E treaba politicului să echilibreze cele trei elemente în favoarea pacientului” a mai afirmat Usman Khan. ”Clasa politica greșeste când incearcă să facă mai mult, în loc să se focusese să facă mai bine”.

Alexandru Velicu, Prdesintele ANMDM, a amintit ca agenția este în plin proces de reformare. ”Cred că e foarte important să amintesc tuturor că, din dorința de a nu mai exista situatii de discontinuități pe piața medicamentului, ANMDM a creat în septembrie 2016 un mecanism propiu de raportare denumit „punctul unic de raportare” prin intermediul căruia fiecare medic poate raporta orice discontinuitate din sistem ori lipsa oricărui medicament folosind adresa de email Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Pentru Laszlo Attila, Președintele  Comisiei pentru Sănătate Public, prioritățile perioadei următoare sunt regândirea sistemului de rezidențiat, legea prevenției, implementarea bugetelor multianuale, pentru o mai mare predictibilitate a bugetului sănătății.

Corina Pop – Secretar de Stat, Ministerul Sănătății a prezentat programele de screening care urmează să se deruleze și stadiul lor de implementare. În prezent exista 7 programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, cardiovascular, screening prenatal și cancerul colo-rectal. Prin programul de finanțare europeană 2014-2020 serviciile de screning vor fi finanțate prin fonduri europene. Serviciile de screening vor începe către sfarșitul anului pentru multe dintre ele. Programele de screening vizează mai ales pacientii neasigurați.

Razvan Vulcănescu – Președinte ad interm Casa Națională de Asigurări de Sănătate a prezentat prioritățile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe termen scurt: prelucrarea corecta a datelor puse la dispozitia CNAS. „Avem capacitatea sa regândim și să reformăm corect sistemul dacă evaluăm datele existente prin utilizarea acestora printr-un mecanism de tip poate -HSA”, gestionarea anumitor riscuri după acelasi model ca si un asigurator privat identificand afectiunile care ar trebui acoperite in perioada imediat urmatoare.

 Referitor la contractele cost volum, din 2015 până în prezent acestea au înregistrat o evoluție favorabilă, președintele CNAS subliniind faptul că creditele bugetare şi de angajament aferente programelor naţionale de sănătate curative au crescut cu 20% față de anul trecut și că legislația aferentă este în continuare perfectibilă.

Se pot lua în calcul și  solutiile multiple winners la contractele cost volum, cu condiția ca legislația să stabilească mai mulți cîstigători, care să formeze contractul, astfel încât spitalul să nu ajungă în imposibilitatea de a furniza servicii medicale. Recomandarea Consiliului Concurenței este ca intervalul optim de derulare a contractelor cost volum să fie de 1 an, pentru a permite în felul acesta accesul mai multor furnizori. Pentru contractele multianule, lucrurile trebuie gândite în perspectivă și trebuie să se țină cont, de asemenea, și de specificul legislației existente.

 

Conferința a fost organizată de către Point Connections, o divizie a Point Public Affairs, iar partenerii evenimentului sunt: Shire, Roche, Abbvie, Amgen, Novo Nordisk, Simbio Data Solutions și Janssen.

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului