Eliminarea polipilor precanceroși ȋn timpul colonoscopiei poate preveni dezvoltarea bolilor maligne, aratǎ noi studii. Cercetare sprijinǎ ideea cǎ screening-ul nu doar previne cancerul colorectal, dar și reduce numǎrul deceselor cauzate de aceastǎ boalǎ.
Studiul a implicat analiza datelor a aproximativ 2.600 de pacienţi ai căror polipi precanceroși au fost extrași în timpul colonoscopiilor pe care le-au realizat timp de 23 de ani. Cercetǎtorii de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York au descoperit cǎ prin acest procedeu rata cancerului de colon cȃt și a cancerului colorectal a fost redus cu 53%, informezǎ Health Day News.
Ann Zauber, una dintre autoarele studiului, a afirmat cǎ eliminarea acestor polipi din colon aduce beneficii vizibile și cǎ, peste ani, ratele de deces cauzate de cancerul de colon vor fi din ce ȋn ce mai scǎzute.
Un studiu realizat pe aceeași temǎ de cercetǎtorii din Spania a arǎtat faptul cǎ testarea imunochimică a fecalelor (FIT), care utilizează probe de scaun pentru a detecta prezenţa cancerului colorectal, a avut rate de detectare similare colonoscopiei în găsirea de leziuni canceroase. Specialiștii afirmǎ ca detectarea polipilor prin colonoscopie este o metoda mai avansatǎ decât FIT.
Cancerul colorectal este situat pe locul al treilea la nivel mondial, privind afecțiunile maligne. Este una dintre puţinele tipuri de cancer care pot fi prevenite atunci când screening-ul se face în mod corespunzǎtor.
Citește și: