+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 30 Martie 2015 09:16

astarastoae 62584500600 de medici au plecat să muncească în străinătate în primele două luni ale anului, a afirmat joi prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), în cadrul Adunării Generale a CMR.

El a amintit că din anul 2007 au plecat din țară pentru a lucra în străinătate 18.000 de profesioniști din sănătate, una dintre cauzele pentru care aceștia migrează fiind chiar actualul statut de funcționari publici pe care îl au.

Potrivit președintelui CMR, acest statut nu este reglementat printr-o serie de legi concrete iar medicul devine astfel "subiect al infracțiunilor asociate funcționarilor publici" și actorul unor conflicte de interese, în care primează cele ale statutului în raport cu medicii sau pacienții.

În opinia profesorului doctor Vasile Astărăstoae pentru ca medicii să rămână în țară ar fi necesară modificarea Codului penal, care prevede că medicii sunt angajați în calitate de funcționari publici în spitalele publice.

"Medicii nu sunt în UE funcționari publici. În reglementarea profesiei de medic nu funcționează numai norma juridică, ci cea etică reprezentată de codurile deontologice. Normele etice primează în raport cu cele juridice în reglementarea profesiei medicale. În România medicul este echivalat cu funcționarul public. Acest status nu este reglementat printr-o serie de legi coerente", a afirmat Astărăstoae.

El a spus că din această cauză medicul practică o medicină defensivă și apare neîncrederea în relația medic-pacient. Totodată, medicul devine în acest context subiect al infracțiunilor asociate funcționarilor publici, a adăugat șeful CMR.

sursă: Agerpres

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

abraconstruct.ro
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP