+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 04 Iulie 2016 13:19

stire centru medicina experimentala 310x165Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală a fost finanţat parţial cu fonduri europene. „Dacă ar fi să fac o paralelă, CEMEX-ul este echivalentul laserului de la Măgurele. Cu atât mai mult cu cât în Europa nu există decât patru centre similare“, a precizat fostul rector al UMF.

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a lansat ieri unul dintre cele mai importante centre de cercetare din zona Moldovei: Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experi­mentală (CEMEX). Proiectul, fi­nanţat parţial şi din fonduri eu­ropene, a avut o valoare de 31 de milioane de lei şi a constat în amenajarea unei clădiri în zona fostului Laborator de testare a medicamentului şi transformarea imobilului complet, inclusiv dotarea lui şi aducerea la un nivel unic în Ro­mânia. „Dacă ar fi să fac o paralelă, CEMEX-ul este echivalentul laserului de la Măgurele. Cu atât mai mult cu cât în Europa nu există decât patru centre similare“, a precizat prof.dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al UMF.

La evenimentul de lansare, care a avut loc ieri, au participat toţi membrii proiectului, pe partea ştiinţifică acesta fiind coordonat de prof.dr. Dragoş Pieptu, fost rector al universităţii. Actualul condu­cător al UMF Iaşi, rectorul Viorel Scripcariu, a precizat că proiectul este o noutate în domeniu şi una la nivel naţional şi că se aşteaptă de la acesta să „îşi exercite efectul şi să atragă cât mai multe proiecte de cercetare“. „Îmi doresc ca tinerii cercetători din universitate şi din afara ei, care vor dori să iniţieze o cercetare deosebită, pe o infrastructură şi o dotare corespun­ză­toare, să o poată face şi, de ce nu, să ne gândim că acest proiect ar putea să fie generator pe fonduri pe viitor“, a specificat acesta. În acest centru vor putea fi găzduite până la 1.000 de animale pentru cercetări medicale experimentale.

Rădăcinile bolilor umane

De faţă cu primarul Mihai Chirica, prezent la eveniment, prof.dr. Adrian Covic, prorector respon­sabil cu cercetarea ştiinţifică la UMF, a specificat că acest pro­iect este cu atât mai rar cu cât în Iaşi „ne place să dărâmăm şi să punem altceva în loc. Cred că este bine să construim şi să ne dezvol­tăm. Este o mare realizare a Iaşului şi a Universităţii de Me­dicină, iar meritele trebuie salutate într-un Iaşi gri şi într-o ţară gri“, a completat acesta.

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

focusrent.ro
BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii fiersicherestea.ro
SITEMAP