Cardul național de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate începând cu data de 1 mai 2015.
"Conform Hotărârii de Guvern care conține Normele metodologice de aplicare a cardului național de sănătate, care a fost aprobată astăzi, cardul național de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate începând cu data de 1 mai 2015", a precizat CNAS într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a menționat miercuri într-o conferință de presă că aproximativ 4.000 de persoane au depus cereri prin care refuză cardul.
El a subliniat că acest card nu intră în contradicție cu nicio religie, nu conține date medicale și nici nu are informații care să pună sănătatea în pericol, "nu emite radiații și nici unde de șoc".
"Asiguratul primește un card pe care sunt inscripționate doar datele de identificare în sistem. El poate fi folosit în această formă sau posesorul lui poate opta pentru inscripționarea unui minim de date medicale. Cardul național de sănătate are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid și de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale de care a beneficiat asiguratul", a explicat Vasile Ciurchea.
El a declarat că începând de săptămâna trecută sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asigurații din listele lor.
Vasile Ciurchea a ținut să precizeze că pentru acei asigurați care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie cardurile de sănătate se eliberează la sediul casei de asigurări în evidența căreia se află.
sursă: Agerpres
Citește și:
Screeningul pentru Alzheimer nu este necesar in absenta simptomelor