+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Vineri, 17 Mai 2013 09:47

snr-logo"Bariera hemato-encefalică în bolile neurologice" este tema principalǎ a Congresul de neurologie, manifestare ce se desfăşoară între 15 şi 18 mai la Bucureşti, sub organizarea Societǎții de Neurologie din România  şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".


Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, a specificat faptul cǎ: “Bariera hemato-encefalică se referă la acea structură esenţială pentru existenţa noastră care se realizează între sânge şi ţesutul cerebral. Acea barieră prin care trebuie să treacă toate substanţele din sânge către creier, oxigen, glucoză şi tot ceea ce are creierul nevoie pentru o bună funcţionare şi o bună structură, acea barieră prin care creierul trebuie să elimine toţi produşii de metabolism şi, nu în ultimul rând, acea barieră prin care medicamentele pe care le folosim în tratamentul afecţiunilor cerebrale trebuie să treacă pentru ca ele să-şi facă efectul.”, scrie agerpres.ro
Organizatorii Congresului au ales dezbaterea acestei teme pentru a atrage atenția medicului practician asupra unor aspecte la care este obligat să se gândească în momentul în care diagnostichează sau trateazǎ o afecţiune a sistemului nervos central. Prof. dr. Ovidiu Băjenaru a subliniat necesitatea prevenirii bolilor neurologice, prevenire care se poate realiza doar prin depistarea factorilor de risc și a controalelor regulate: "Controlul medical precoce este cheia ameliorării stării de sănătate. Asta trebuie să înţelegem din copilărie. Trebuie să fie nişte programe educaţionale reale şi să reuşească să trezească interesul încă de la vârsta şcolară, pentru a înţelege că trebuie mers la medic pentru controale periodic. Să aibă o alimentaţie corectă, să facă mişcare, să evite supragreutatea, să-şi depisteze precoce tensiunea, pentru că cel mai frecvent factor de risc este hipertensiunea arterială. Să nu neglijeze tensiuni aşa-zis puţin mai mari, asta înseamnă mari şi riscul este la fel de mare. O tensiune mai mare înseamnă, conform ultimelor norme, ce este peste 130 ca maximă şi 80-85 ca diastolică",  a mai adǎugat specialistul, relateazǎ aceeași sursǎ.
Mai mult, preşedintele Societăţii de Neurologie din România recomandǎ persoanelor vârstnice o viaţă cât mai activă, sǎ citeascǎ și sǎ ȋși dezvolte activităţile de tip hobby. Specialistul recomandǎ evitarea televizorului din cauza faptului cǎ acesta este considerat un factor de agresiune. Dacǎ totuși televizorul face parte din viața pacientului, se recomandǎ emisiunile care sǎ solicite pacientul din punct de vedere intelectual.


Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Doar jumatate din persoanele care sufera de scleroza multipla primesc tratament
Migrenele cu aura cresc riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP