+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 23 Iulie 2012 08:50

hepatita cAproximativ 4000 de pacienți urmeazǎ tratament ȋmpotriva hepatitei C, la nivel național, iar alți 2500 sunt pe listele de asteptare, ȋn județele ȋn care locuiesc.

 

Cu toate acestea, numǎrul persoanelor infectate este mult mai mare, mai ales cǎ virusul nu cauzeazǎ simptome decȃt atunci cȃnd se transformǎ ȋn hepatitǎ sau cirozǎ.

"În jur de 4000 sunt în tratament la nivel naţional, cam 2500 sunt pe lista de aşteptare, însemnând o perioadă de 6-8 luni, perioada variază între 6 luni şi 2 ani în funcţie de judeţul unde pacientul se află în tratament. La o prevalenţă de 3,4%, la o populaţie de 20 de milioane de locuitori, se consideră că avem aproximativ 700.000 de infectaţi la nivel naţional, din care, în ultimii zece ani, prin diverse studii, pot spune că s-au descoperit cam 50.000", a afirmat Dan Cîrstea, managerul unei companii farmaceutice, scrie agerpres.ro

Specialiștii pun accent pe realizarea analizelor specifice, prin determinarea transaminazei şi a anticorpilor antiVHC, atunci cȃnd pacientul se simte obosit sau somnolent, precum și ca analizǎ de rutinǎ.

Laura Iliescu, medic primar medicină internă, Institutul Clinic Fundeni, a declarat cǎ: "Determinarea de transaminază nu este suficientă pentru că poţi să ai hepatită cu virus C şi să ai transaminază normală. Ar trebui efectuată şi această determinare de anticorpi antiVHC şi respectiv pentru virus B. Un screening la nivel naţional, se pare că totuşi nu este considerat eficient, dar la un moment dat, dacă s-ar găsi resurse, eu zic că s-ar putea încerca", explicǎ medicul, citat de aceeași sursǎ.

Un numǎr mai ridicat de cazuri de hepatitǎ C a fost observat și ȋn cazul tinerilor. Medici recomandǎ ca tinerii care aleg sǎ ȋși facǎ piercinguri şi tatuaje sǎ se asigure cǎ acestea au fost corect sterilizate. "În afară de asta, cabinetele stomatologice trebuie să fie sigure, cabinetele de cosmetică, de manichiură şi pedichiură, nu sunt convinsă că peste tot se îndeplinesc condiţiile de sterilizare corecte, apoi dacă au în familie, soţul sau soţia ar trebui să se testeze, persoanele care vor să facă un copil ar fi util să-şi facă această determinare înainte să se hotărască să rămână însărcinate.", a subliniat dr. Laura Iliescu.

În plus, la nivelul țǎrii, un studiu realizat ȋn anul 2007 și extins ȋn 2009 a arǎtat faptul cǎ prevalenţa de anticorpi antiVHC a crescut de la 4,5% la 7% ȋn acestǎ perioadǎ. Cele mai multe cazuri au fost ȋnregistrate ȋn sud-estul țǎrii ȋn Tulcea, Constanţa, Giurgiu, Dâmboviţa și mai puțin ȋn București.

 

Citește și:

Hepatita virala C

Vaccin experimental impotriva hepatitei C

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

focusrent.ro scoalaautovlad.ro/
BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii fiersicherestea.ro
SITEMAP