Reprezentanții Asociaţiei Mondiale de Alergologie atrag atenţia că bolile alergice tind să capete proporţii epidemice, dar și cǎ numǎrul acestora este ȋntr-o continuǎ creștere.
Cu aceastǎ ocazie, medicul alergolog Camelia Berghea a explicat cǎ cei mai afectaţi de aceste boli alergice sunt copiii şi adulţii tineri, iar între factorii care duc la apariţia afecțiunilor se află predispoziţia genetică, urbanizarea, industrializarea, modificarea stilului de viaţă, dar și modificările climatice: “Alergia nu este ceva accidental care trece la fel de repede cum a apărut. Sunt forme persistente de alergie cu evoluţie cronică şi care se agravează din când în când - aici intră astmul, rinita alergică, dermatita atopică, urticaria cronică, alergiile alimentare. Toate aceste forme se întind pe ani de zile, unele dintre ele posibil şi pe toată viaţa. Fiecare din aceste boli evoluează şi cu exacerbări, care sunt resimţite de pacient şi-l aduc probabil mai repede la medic", a explicat Camelia Berghea, ȋn cadrul unei conferinnțe de presǎ, relateazǎ agerpres.ro
În Europa, rinita alergică afectează aproximativ 25% din populaţie, iar alergiile alimentare între 2-8% din populaţie, procentul de 8% fiind întâlnit la copii. Mai mult, specialistul a mai menționat faptul cǎ, potrivit datelor statistice, alergiile apar mai frecvent la copiii foarte protejaţi decât la cei care sunt mai puţin protejați. La nivel mondial, aproximativ 30% - 40% din populație suferă de diferite forme de alergie, iar până în 2025 se estimeazǎ cǎ aproximativ 400 de milioane de oameni vor suferi de boli alergice.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Alegiile solare
Expunerea la clorul din piscine predispune la alergii