+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Joi, 13 Martie 2014 10:52

rinichi artereAsociația de Studii Reno-Metabolice și Nutriționale este o nouă entitate care se alătură eforturilor de combatere a bolii cronice de rinichi, în special a problemelor metabolice și de nutriție ale persoanelor cu boala cronică de rinichi.


Scopul principal al asociației este acela de a ameliora sănătatea și calitatea vieții pacienților cu o boală de rinichi, cu probleme metabolico-nutriționale, prin optimizarea cantitativă și calitativă a actului medical adresat acestora.
"O persoană își poate pierde până la 90% din funcția renală înainte ca primele simptome care indică boala cronică de rinichi să apară. Această afecțiune nu ține cont de vârstă, sex, rasă. De cele mai multe ori este asimptomatică și câteodată este diagnosticată în stadii avansate. Boala cronică de rinichi presupune o degradarea progresivă și ireversibilă a funcției renale, de aceea prevenirea și diagnosticarea precoce devin obiective esențiale. În România ne confruntăm cu o creștere a prevalenței tulburărilor cronice de rinichi, 5-10% creștere anuală, pe de pe o parte, și cu o tendință de subdiagnosticare a acestora. Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet zaharat sau obezitate. Medicii recomandă controlul regulat al rinichilor, mai ales dacă aveți rude care suferă de boală cronică de rinichi sau fumători sau o vârstă înaintată", a declarat președintele asociației și șeful Centrului de Hemodializă de la Institutul "Paulescu", Cristian Serafinceanu, scrie medicalmanager.ro
Cristian Serafinceanu a mai adǎugat că în prezent 75% dintre cazurile de boală cronică de rinichi sunt cauzate de hipertensiune arterială și diabet. "Avem nevoie de sprijin din partea autorităților din domeniul medical. Aproximativ 1.500.000 - 2.000.000 de români au diabet, dintre aceștia 150.000 au boli cronice de rinichi. Numărul de pacienți cu diabet zaharat în 2013 era la nivel mondial de 370 de milioane, față de 300 de milioane cât se preconiza pentru anul 2020", a evidențiat el. Șeful Clinicii de Nefrologie și de Medicină Internă de la Institutul Clinic Fundeni, Mihai Voiculescu, a atenționat cǎ  bolile cronice de rinichi sunt cauzate de hipertensiunea arterială, diabet, consumul de medicamente, infecții, diferite anomalii, boli congenitale, care din păcate sunt detectate târziu.


Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Retentia de lichide – generalitati
Matasea de porumb

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP